Caprivi Regio

De Caprivi regio - de langgerekte strook land die zich uitstrekt van Rundu tot aan het vierlandenpunt met Botswana, Zimbabwe en Zambia - ligt in het noordoosten van Namibië. De strook ligt ingeklemd tussen Angola (in het Noorden) en Botswana (in het zuiden) en is op sommige plekken maar enkele kilometers breed.

De Caprivi strook is duidelijk een voorbeeld van koloniale gekte: eind 19e eeuw werden door Europese grootmachten - die elkaar rond 1870 bevochten tijdens de fameuze "Scramble for Africa" - met ferme potloodstrepen lijnen getrokken door Afrika. De Caprivi Strook bood de Duitse koloniale macht een doorgang dwars door Afrika, van Namibië via de Zambezi rivier richting (het eveneeens Duitse) Tanganika.

Landschappelijk en ook etnisch gezien wijkt de Caprivistrip zeer af van de rest van Namibië. Het groene en waterrijke landschap doet eerder denken aan Botswana’s Okavango Delta. De 400 km lange Okavango rivier vormt de levensader van dit gebied. De rivier ontspringt in Angola en stroomt zuidoostwaarts en mond uit in de Okavango Delta in Botswana. De rivier zorgt ervoor dat dit een vruchtbaar gebied is. De Caprivi is tevens het natste gebied van Namibië, met regelmatig regenval. Verder wordt het gebied begrensd door een viertal rivieren - de Kwando, Linyanti, Chobe en Zambezi rivier, die allen in Angola ontspringen.

De overvloed aan water in de Caprivi zorgt voor een grote variëteit aan zoogdieren en vogelsoorten. Er zijn diverse wildparken in de Caprivi Regio, zoals in het Mudumu National Park (gelegen aan de Kwando rivier), in het Mamili National Park en in het Bwabwata National Park. Tevens is het vogelleven zeer goed vertegenwoordigd in dit gebied. De bekendste bezienswaardigheid in de Caprivi Strook zijn de Popa Falls, bij het Mahango Game Reserve.

In het oostelijk deel van de Caprivi Regio - bij de Chobe rivier - leven enorme kuddes olifanten, die echter door de dichte begroeiing niet makkelijk te zien zijn. Maar de dieren komen in grote getalen naar de rivier, zodat u hier prima bootsafari’s kunt doen. Het wild wordt beschermd in een aantal reservaten, maar daar staan geen hekken omheen, dus de dieren zwerven vrij rond over de grenzen van de buurlanden Botswana, Angola en Zambia.

In het gebied wonen verscheidene bevolgingsgroepen, maar bijelkaar worden ze over het algemeen aangeduid als Capriviërs. De Caprivi is nog relatief onbekend, maar vormt zeker één van de highlights van Nambië. Een bezoek het onbekende Impalila Island is zeker een aanrader.

De plaats Rundu vormt het bestuurlijke centrum van de regio. De stad ligt aan de Okavango rivier. Nabij Rundu vindt u het Khuudum National Park. Er loopt van west naar oost door het gebied een mooie geasfalteerde weg, waardoor het de snelste verbinding vormt vanuit Zuid Afrika naar Victoria Falls en Kasane.

Langs de Kwando rivier - maar net ten zuiden van de Caprivi Strook (in Botswana), maar alleen bereikbaar vanuit Namibië - liggen wetlands en een aantal eilanden met prachtige lodges erop.

Mahango National Park

Het Mahango National Park wordt gescheiden van de Caprivi door de Okavango-rivier. Het park is alleen toegankelijk met een 4WD auto. U vindt er veel bedreigde diersoorten, zoals de roan antilope, maar ook leeuwen, olifanten, luipaarden, nijlpaarden, buffels en sabelantilopen.

Bwabwata National Park

In het Bwabwata National Park komt u veel wild tegen zoals olifanten, leeuwen, nijlpaarden, krokodillen, antilopen en buffels. Het park huisvest ook veel vogels; er zijn tot heden 339 soorten gezien. Eén van de hoogtepunten is een cruise op de Kavango of de Kwando rivier waarbij u vanaf het water het leven op de oevers kunt bekijken.

Mudumu National Park

Mudumu National Park is een uitgestrekt gebied van 1.010 km² met de Kwando-River als westelijke. Het gebied is groen en heeft moerassen, oeverbossen, dicht begroeide savanne en mopanebossen. U krijgt hier een echt Afrika gevoel: het is er wild, ruig en er zijn weinig andere bezoekers.

Mamili National Park

Het park ligt tussen de Kwando- en Linyanti-rivier. Dit moerassige en doorgaans moeilijk begaanbare park heeft paradijselijke waterwegen, maar grote delen van het gebied zijn het hele jaar door uitstekend per 4x4 of te voet begaanbaar. Er zijn veel dieren te vinden, zoals olifanten, leeuwen, buffels, lechwe, antilopen, giraffes, krokodillen en nijlpaarden. Ook zijn hier meer dan 400 verschillende vogelsoorten gespot.