Informatie over Namibië

Namibië is een land van contrasten. Het landschap is overwegend woestijnachtig. Het is een immens uitgestrekt land - met een oppervlakte van 825.418 vierkante kilometer is het ongeveer 20 maal zo groot als Nederland - maar met een bevolking die nog geen 10e is van die van Nederland. Namibië grenst aan de zuidelijke Atlantische Oceaan en ligt tussen Angola en Zuid-Afrika. Door de naar het oosten uitstrekende landstrook (Caprivistrook) deelt Nambië ook nog grenzen met Botswana en Zambia. Nambië is een veilig land met een verrassend moderne infrastructuur en goede toerisme faciliteiten. De kortstondige Duitse koloniale periode heeft diepe sporen achter gelaten in Nambië. Veel plaatsnamen, straten maar ook restaurants, bars en hotels hebben Duitse namen.

Nambië kent in hoofdlijnen drie landschappen. Ten eerste de aan de kust gelegen Namibwoestijn. Als tweede in het binnenland een van noord naar zuid lopend, langgerekt plateau met pieken van boven de tweeduizend meter. De hoogste toppen van Nambië bevinden zich in het centrum van het plateau, met als uitschieters de Auasberge (2484 meter) en de Brandberg (2610 meter). Ten slotte in het oosten een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied - een uitloper van de Kalahariwoestijn.

Nambië is één van de droogste landen ter Wereld. Behalve langs de lange Atlantische kustlijn is er in Nambië niet veel water te vinden. De meeste rivieren die richting de oceaan stromen, vallen een gedeelte van het jaar droog en bereiken soms de zee niet. Belangrijke rivieren die wel het hele jaar stromen zijn de Kunene (langs de Angolese grens), de Oranjerivier (die de grens met Zuid-Afrika vormt) en de Okavango rivier (die ook langs de Angoleze grens stroomt en uitmond in Botswana - in de Kalahari woestijn).

In het zuidwesten ligt de Namibwoestijn - een brede kuststrook zandduinen en zoutpannen, waar het beroemde Sossusvlei ligt. In het noordwesten ligt de Skeleton Coast - een ruige kust met stranden, duinen en riffen - waar vroeger veel schepen zijn gestrand. Vrijwel de hele kuststrook is lange tijd een afgesloten gebied geweest vanwege de diamantwinning.Informatie over Namibië

Achter de kuststrook in het noordwesten ligt Damaraland - een ruig bergachtig gebied met bizarre rotsformaties. Bij Twijfelfontein kunt u oeroude rotstekeningen zien van de bosjesmannen. Vingerklip wordt ook wel de "Monument Valley" van Nambië genoemd. Etosha National Park is voor veel reizigers een hoogtepunt in hun reis, vanwege de grote hoeveelheid en variatie aan wilde dieren die hier te zien zijn.

De Kalahari woestijn landinwaarts is een stuk groener met fynbos en grassavanne. De hoofdstad Windhoek ligt op het centrale plateau - op een hoogte van 1650 meter. De stad heeft een modern stadscentrum, met veel winkels, restaurants en galleries. De moderne architectuur wordt afgewisseld met gebouwen in Duits koloniale stijl. Zuidelijker op het centrale plateau - bij Keetmanshoop - groeien veel kokerbomen. Nog zuidelijker - tegen de Zuid-Afrikaanse grens aan - ligt de indrukwekkende Fish River Canyon - de op één na grootste canyon ter wereld. Op sommige plekken is de canyon meer dan 500 meter diep.

In het noordoosten van Nambië ligt het Waterberg Plateau - een plotseling oprijzend bergmassief dat veel wilde dieren aantrekt. In de Caprivi-strook ligt het Muduma National Park, dat via het Linyanti moeras in open verbinding staat met het Chobe NP in Botswana. Samen met het stroomgebied van de Okavango rivier zijn dit gebieden die veel wilde dieren aantrekken.

Bevolking

Met een inwonersaantal van ca. 2,2 miljoen mensen is Namibië het dunst bevolkte land van Afrika.

Eten en drinken

De keuken biedt lokale en Europese gerechten. Salades en water kunnen zonder probleem worden genuttigd. worden er ook Afrikaans, Duits en talrijke inheemse talen gesproken.

Fooien

De kwaliteit van de dienstverlening in het land is goed! Als u tevreden bent, is het geven van een fooi gebruikelijk. Hierbij enkele tips: kamermeisje ca. NAD 5 per dag; taxichauffeur, pompbediende, porter en parkeerwachter ca. NAD 5-10. Guesthouses/pensions en ook safari lodges hebben meestal een ´tip box´ bij de receptie. De fooi wordt over alle werknemers verdeeld, zodat ook het keukenpersoneel die u dagelijks heeft voorzien van lekkernijen wordt beloond. Maar uw ranger en tracker (spoorzoeker) worden niet meegenomen bij de verdeling. Hen overhandigt u de fooi rechtstreeks. Aanbevolen wordt NAD 50 per persoon per dag voor de ranger, en iets minder voor de tracker. In een restaurant is 10-15% gebruikelijk.

Gezondheid

In Namibië zijn de medische voorzieningen goed. Ook in de dorpjes bevinden zich ziekenhuizen of EHBO-posten (in het telefoonboek onder de rubriek Ministry of Health and Social Services). Slechts in de woestijnregio zijn geen artsen in de onmiddellijke nabijheid. Het wordt aanbevolen om een reisapotheek met insectenspray, verband en pijnstillers mee te nemen. Antibiotica zijn verkrijgbaar in apotheken in de steden. Houd er rekening mee dat door de dunne bevolkingsgraad en de grote afstanden eventuele medische voorzieningen een dagreis verwijderd zijn. Er zijn geen verplichte inentingen, doch wordt vaak een inenting tegen DTP en Hepatitis A aangeraden. Het noorden van Namibië en het Etosha N.P. zijn malariagebieden. Malariapreparaten worden het hele jaar aanbevolen, net zoals goede bescherming tegen zonnebrand.

Kleding

Het hele jaar volstaat zomerkleding voor overdag. Voor koele avonden, een verblijf aan de kust en in de wintermaanden (juni t/m augustus) is het aan te bevelen ook warme kleding mee te nemen. Met name ´s nachts kan het dan zeer koud worden! Een sjaal, muts en dunne handschoenen zijn voor de safari´s in open safarivoertuig erg prettig. Voor safari´s en wandelsafari´s moet de kleding in neutrale, gedekte kleuren zijn (geen lichtgevende kleuren of wit). Stevige schoenen zijn voor een bezoek aan de bush of een wandeling noodzaak.

Klimaat/reistijd

Namibië kan het hele jaar bezocht worden. Door de ligging op het zuidelijke halfrond zijn de jaargetijden precies omgekeerd. De regentijd is van december tot en met maart en een uitstekende reistijd is tussen eind maart en medio november. Als u tijdens uw vakantie regen krijgt, neem dat zo als de Namibiërs; kijk er naar uit! In veel regio’s regent het maar een paar dagen per jaar en de gasten die mopperen over de regen worden door de lokale bevolking vol onbegrip bekeken.

Paspoort/visa

EU-ingezetenen hebben geen visum nodig. Voor een verblijf van maximaal 3 maanden dient uw paspoort 2 lege pagina’s naast elkaar te bevatten en nog minstens 6 maanden na uw vertrek uit Namibië geldig te zijn. Bij een langer verblijf dient u zich bij de autoriteiten te voegen omtrent de verblijfsbepalingen. De bepalingen kunnen te allen tijde wijzigen.

Let op!

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Namibië heeft de immigratiewetten aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kinderen.

Ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen moeten in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte.

In het kort omvat de nieuwe regelgeving het volgende:

  • Ouders die met kinderen reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboortecertificaat van het reizende kind(eren) kunnen tonen;
  • Wanneer kinderen zonder hun ouders reizen (maar met een familielid, kennis of andere begeleider), dan moeten zij een officiële verklaring bij zich hebben waarin beide ouders toezeggen dat het kind toestemming heeft om te reizen, evenals kopieën van de paspoorten van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
  • Als slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij naast het geldige geboortecertificaat een schriftelijke verklaring van de andere ouder hebben, die het kind toestemming geeft om te reizen;
  • Indien nodig een officieel bewijs dat deze alleenstaande ouder volledige voogdij en ouderlijke zeggenschap over het reizende kind heeft, dan wel een officiële overlijdensakte van de andere ouder van het kind.

De wetswijziging is per 1 augustus 2018 ingegaan.

Stroomvoorziening

Het elektriciteitsnet heeft 220 volt. 3 polige adapters koopt u het beste ter plaatse. De zogenaamde wereld-adapter die u in Europa koopt, past vaak niet. Bij sommige accommodaties kunt u een adapter lenen. Voor een verblijf in een nationaal park / wildreservaat, moet een zaklamp tot de standaarduitrusting horen, privé game lodges hebben deze meestal standaard in de kamer.

Talen

De officiële taal in Namibië is Engels. Naast het Engels worden er ook Afrikaans, Duits en talrijke inheemse talen gesproken.

Telefoneren

Mobiele telefoons met een Europese SIM-kaart kunnen worden gebruikt in Namibië. Vaak zijn echter geen uitgaande gesprekken mogelijk met voorafbetaalde kaarten, alleen sms-berichten en inkomende gesprekken. Het mobiele netwerk is niet overal bereikbaar. Binnen grotere dorpen en steden is de ontvangst vaak goed, maar in het binnenland kunt u beter gebruikmaken van een vaste lijn. Het bellen vanuit de accommodatie is meestal geen probleem en heel betaalbaar.

Tijdverschil

Het tijdverschil bedraagt vanaf de eerste zondag in september tot de eerste zondag in april plus 1 uur. Daarbuiten is het verschil minus 1 uur.

Valuta en betaalmiddelen

De betaaleenheid is de Namibische Dollar 1 = 100 Cents = ca. € 0,08, 1€ = 13,20 NAD (stand: 27.06.2013). Contant geld: maximale in- en uitvoer 2.000 NAD of Zuid-Afrikaanse Rand. Alle gangbare creditcards en reischeques worden geaccepteerd (niet bij benzinestations), bij guestfarms gedeeltelijk. Bij geldautomaten (ATM) kan met creditcards (Master & VISA) per dag max. NAD 2.000 opgenomen worden. Bij geldautomaten van de ´Standard Bank Windhoek´ kan met EC passen (Maestro) geld worden opgenomen indien u uw bank vraagt dit te activeren.

Veiligheid

Namibië is een veilige reisbestemming. U moet dezelfde voorzichtigheid als thuis in acht nemen. Laat geen bagage en waardevolle spullen zichtbaar achter in de auto. Zorg dat u voor zonsondergang op plaats van bestemming bent omdat personen en dieren in het donker op de onverlichte wegen slecht zichtbaar zijn.

Vluchttoeslagen en vertrekbelasting

Deze zijn bij het vliegticket inbegrepen.