Kavango

Als u vanaf Windhoek komt vormt de Kavango Regio de toegang tot de Caprivi Strip. De streek is genoemd naar de Kavango Rivier die de grens tussen Namibië en buurland Angola vormt. De Kavango Rivier ontspringt in Angola (waar de rivier Cubango wordt genoemd) en eindigt na 1450 kilometer uiteindelijk in Botswana in de Okavango Delta. Vanaf het moment dat de Kavango Rivier Namibië verlaat - iets voorbij de plaats Divundu en de Popa Falls - wordt de rivier de Batswana Okavango of Okavango Panhandle genoemd.

Al ontspringt de Kavango Rivier in de Angoleese hooglanden, het is overwegend een traag stromende rivier. Zowel het Kavango gebied als de Caprivi Strip zijn namelijk vrij vlak. Door de trage stroming heeft het water een lange tijd nodig om zijn lange weg af te leggen. Het water dat in het regenseizoen tussen november en maart valt, begint pas vanaf april/mei werkelijk tot brede stromen te leiden in de Caprivi en Okavango Delta. Wild komt en gaat te samen met het water. Overigens: door het vele water is de Kavango een vruchtbare streek. Maïs, sorghum en tropische vruchten zijn in de oogsttijd volop verkrijgbaar.

Eén van de belangrijkste activiteiten langs de Kavango Rivier is vissen. Namibiërs en Zuid-Afrikanen komen om tijgervis te vangen, een grote zoetwatervis. De rivier wordt natuurlijk ook als transportweg gebruikt. De lokale bevolking bevaart het water met houten kano’s (mokoro), terwijl voor toeristische sunsetcruises platte boten worden gebruikt die gemakkelijk tussen de nijlpaarden en krokodillen door kunnen varen.

In de Kavango Regio leven vijf stammen, die in culturele leefwijze en taal behoorlijk van elkaar verschillen. De Kangwali leven in het westen, de Mbunza en Shambuyu in het hart van de regio en Gciriku en Mbukushu in het oosten en het meest oostelijke deel. De bevolkingsgroepen houden zich alle in het leven door middel van visvangst op de rivieren, veeteelt en landbouw. De enige plaats van betekenis is Rundu - gelegen direct aan de rivier in het westen van Kavango. Hier kunt u diverse voorzieningen vinden, zoals een ziekenhuis, politiestation, pompstations en winkels.

In het oostelijk deel van Kavango ligt de plaats Divundu, waar de Kavango Rivier afbuigt naar het zuiden - richting Botswana. Hier liggen de beroemde Popa Falls en de fraaie natuurparken: Bwabwata National Park en Mahango National Park.

Duitse invloeden - zoals in de rest van Namibië - zijn hier nauwelijks te vinden. De Caprivi Strip en Kavango Regio lagen voor het Duitse bestuur rond 1900 te ver weg. Voor de Zuid-Afrikaanse regering vormde de Caprivi Strip juist een belangrijk strategische regio in de strijd tegen Angola tijdens de Apartheidsjaren. Het was in die tijd een "no-go" zone, en de wildstand heeft in die tijd erg te lijden gehad. Ondertussen zijn de natuurgebieden beschermd en is de wildstand hersteld tot vrijwel het nivo van voor de oorlog.