Divundu

Divundu is - met z’n ruim 5.500 inwoners - een wat grotere plaats in de Caprivi Regio, in het Noordoosten van Namibië. Het gebied was ooit het territorium van de lokale Mbukushu koningen. Divundu is een regionaal centrum voor de boerderijen en settlements in de omgeving, het heeft een tankstation, supermarkt en enkele winkels, maar verder moet u zich niet te veel voorstellen van de bebouwing. Er liggen een aantal lodges langs de Kavango rivier, waardoor steeds meer Caprivi reizigers hier enkele nachten verblijven. Divundu zelf ligt aan de oever van de Kavango rivier in de Kavango East Region, op zo’n 200 km ten oosten van Rundu en op de kruising van de B8 en C48 Highways (afslag naar Botswana).

Vanuit Divundu heeft u mogelijkheid om de grens met Botswana over te steken, om de Okavango Panhandle en Tsodilo Hills te bezoeken. Ook kunt u vanuit het plaatsje het Mahango Game Reserve bezoeken (dat tegenwoordig onderdeel is van het Bwabwata National Park) - dat langs de weg naar de grens met Botswana ligt.

De belangrijkste attractie van Divundu ligt echter 3 km ten zuidoosten van het stadje: de Popa Falls. Deze watervallen zijn eigenlijk meer een flinke stroomversnelling, over een breedte van 1,2 kilometer valt het water van de Kavango rivier plotseling 4 meter omlaag, voordat het z’n weg vervolgt naar de 150 km zuidoostelijk gelegen de Okavango Delta in Botswana.

Noordoostelijk van Divundu - aan de overzijde van de rivier - ligt het Bwabwata National Park (het deel dat tot 2007 het Caprivi Game Park werd genoemd). Dit natuurpark ligt langs de Kavango rivier en strekt zich uit tot aan de Angoleze grens. Het natuurpark heeft een rivierlandschap met moerassen en waar zich langs de oevers een zeer diverse flora en fauna heeft kunnen ontwikkelen. Het gebied is een belangrijke trekroute voor de Afrikaanse olifant en een aantal andere wildsoorten, die elk jaar van Botswana naar Angola migreren. U kunt er gamedrives doen, een boottocht maken naar de Popa Falls en begeleide excursies maken naar de lokale dorpen.

Het gebied rond Divundu werd in 1966 uitgeroepen tot het Caprivi Game Reserve, en 2 jaar later geupgrade tot het Caprivi Game Park. Maar in de begintijd werd het gebied nooit als een wildpark beheerd, maar meer als een veiligheidszone tijdens de strijd met Angola. De Zuid-Afrikaanse politie en later de Zuid-Afrikaanse Defence Force bezette het gebied. Veel van de oorspronkelijke in het gebied levende Khwe San inwoners werden ingelijfd bij het ​​leger en woonde in de militaire bases, zoals Omega. De San-mannen waren als sporenzoeker in de oorlog betrokken. De oorlog heeft uiteindelijk diepe sporen nagelaten in de community’s en voor een groot deel de traditionele levenswijze van de San-mensen vernietigd.