Omgeving Windhoek

De hoofdstad Windhoek ligt op het Centrale Plateau van Namibië, op een hoogte van zo’n 1650 meter. De omgeving is heuvelachtig en vrij dor. De eerste nederzetting werd gebouwd bij warmwaterbronnen. Later werd hier door de Duitse Koloniale machthebbers een fort gebouwd, vanwaaruit ze de Deutsche Südwest kolonie bestuurden. In het centrum van Windhoek doen veel gebouwen in de koloniale pastelkleurige architectuur nog denken aan deze periode. Ondertussen is Windhoek uitgegroeid tot een moderne stad met drukke straten, parken, winkelcentra en overheidsgebouwen.

Klein-Windhoek is een buitenwijk van Windhoek waar u veel fraaie architectuur ziet. De wijk ligt dicht tegen de stad aan en is de plek waar de warmwaterbronnen liggen, waar de stad zijn oorsprong aan ontleent. In Klein-windhoek liggen een groot aantal hotels en guesthouses. Ten westen van de stad liggen ondermeer de voormalige townships Katatura en Khomasdal.

De internationale luchthaven van Windhoek (Chief Hosea Kutako Airport) ligt 40km ten oosten van de stad. In de zuidelijke buitenwijken ligt de luchthaven Eros Airport, waarvandaan hoofdzakelijk binnenlandse vluchten vertrekken.

Buiten de stadsgrenzen liggen grote boerderijen, waarvan een aantal zich ondertussen ook richten op het toerisme. Er zijn guestfarms, safarilodges en boerderijen waar wilde roofdieren worden opgevangen. Ook liggen er enkele natuurgebieden, zoals bij de Avis stuwdam en het Daan Viljoen Nature Reserve babij de stad.

Bevolking

Windhoek is een multi-etnische stad met circa 300.000 inwoners. De met 4% per jaar groeiende bevolking bestaat uit 67% zwarten (verschillende Afrikaanse stammen), 17% kleurlingen (onder wie ook een kleine groep Aziaten) en 16% blanken (nazaten van Nederlandse kolonisten (Boeren), Duitsers en Britten).

Taal

In Windhoek worden door de verschillende bevolkingsgroepen meerdere talen gesproken. Afrikaans, ontstaan uit het Nederlands, is de meest gehoorde taal. Daarnaast spreekt vrijwel iedereen Engels en onder een klein groep blanken ook Duits. Daarnaast worden ook verschillende Afrikaanse talen gesproken.

Economie

Windhoek is het economische centrum van Namibië. Er is een grote vleesverwerkende industrie en een grote brouwerij. Namibia Breweries brouwt er verschillende bieren, waaronder Windhoek. Dit bier wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot.

Namibia Breweries

Namibia Breweries Limited (NBL) is - met meer dan 500 werknemers - één van de grootste bedrijven in Windhoek. De brouwerij brouwt bier volgens het Duitse Reinheitsgebot van 1516. Om aan het Reinheitsgebot te voldoen importeert de brouwerij hop uit Duitsland. De brouwer produceert een aantal populaire bieren, zoals:

  • Windhoek Lager (alcoholpercentage 4%)
  • Tafel (4%)
  • Hansa Pilsener (4,5%)
  • Urbock (7%)

Namibia Breweries werd in (1920) opgericht toen vier bierbrouwerijen (uit Windhoek, Swakopmund en Omaruru) gingen samenwerken onder naam The South West Breweries. Na de onafhankelijkheid van Namibië in 1990 werd de naam gewijzigd in Namibia Breweries. Sinds 2003 heeft de Nederlandse bierbrouwer Heineken een groot belang in de Namibische brouwerij. Er wordt behalve de genoemde biermerken ook Heineken en Becks gebrouwen.