Daan Viljoen Game Reserve

Op 18km ten westen van Windhoek ligt het Daan Viljoen Game Park, waar u wandelsafari´s kunt maken temidden van gemsbokken, koedoe´s, bergzebra´s, springbokken, hartebeest, wildezwijnen en elanden. Het park is erg in trek bij vogelliefhebbers, het telt meer dan 200 vogelsoorten – waaronder enkele zeldzame soorten. Het Daan Viljoen Game Reserve is met 50 km² maar een klein natuurpark, het bestaat voornamelijk uit grasland, afgewisseld met savannes.

Het natuurpark is bereikbaar via de C28 en vormt voor veel Windhoekers een aangenaam uitstapje. Omdat het park hoger in de heuvels ligt dan Windhoek, is het er overwegend iets koeler dan in de stad. Vooral rond de dam is het aangenaam groen en ziet u regelmatig dieren, zoals zebra, springbok en wildebeest. Omdat er geen roofdieren zijn, kunt u veilig zelf door het park wandelen. Er zijn drie wandelroutes uitgezet, maar u kunt ook een rit met de auto door het park maken.

In het San Karros restcamp - gelegen aan de oevers van de stuwmeer bij de dam - staan chalets om te overnachten. Er is verder een restaurant, winkeltje, zwembad, picknicktafels én kampeerplaatsen. Bij binnenkomst in het park dient u een entree te betalen en als dagjesbezoeker kunt u terecht van zonsopgang tot zonsondergang met 18.00 uur als uiterlijke sluitingstijd. Het restaurant is open van 07.00 - 09.15, 11.30 - 13.45 uur en van 18.30 - 21.00 uur.

In het Daan Viljoen Game Reserve zijn drie wandelingen uitgezet:

Wag-’n-bietje (3 km)
De naam van de wandeling refereert niet aan wachtplaatsen of andere opstoppingen, maar duidt op een type acacia met specifieke doorn die door de Afrikaners ’wag-’n-bietje’ werd genoemd. De hoek van de doorn kan op zo’n manier in je kleren blijven steken, dat stilstaan nodig is om de doorn los te krijgen. Hoewel de wandeling maar kort is, 3 kilometer, kunt u zomaar veel tijd kwijt zijn! De wandeling leidt u verder overigens stroomopwaarts langs de Augeigas Rivier tot aan de Stengel Dam U moet dezelfde route teruglopen.

Rooibos Route (9 km)
Zwaarder is de 9 kilometer wandeltocht vanaf het zwembad tot aan het hoogste punt in het gehele gebied op 1.763 meter hoogte. De klim naar de top is ongeveer 3 kilometer en biedt een mooi uitzicht op de stad. Daarna leidt het pad afzakkend terug naar de picknickplaats.

Sweet Thorn Wandeling (32 km)
De afstand van deze wandeltocht is te lang voor één dag; de wandelroute neemt daarom 2 dagen in beslag en moet vooraf bij NWR geboekt worden. Het minimum aantal deelnemers is 3, het maximale aantal ligt op 12. Het pad volgt eerst de Choub Rivier maar leidt daarna naar het noorden en oosten van het park waar u met andere wandeltochten niet kunt komen. Halverwege staat een eenvoudige overnachtingshut. Alle voedsel, drinken en slaapbenodigheden moet u zelf meenemen.