Oostelijk Tanzania

De toeristisch interessante gebieden in oostelijk Tanzania vindt u vooral langs de Indische Oceaan kust en op de eilanden die voor de Tanzaniaanse kust liggen. Aan de kust en op de eilanden vindt u paradijselijke zandstranden, die geflankeerd worden door wuivende palmbomen. U vindt ongekende duikmogelijkheden bij de koraalriffen voor de kust. Maar er is meer dan alleen strand en zee.

Dar es Salaam

Het leven in Dar es Salaam speelt zich af rond de enorme haven. Het is fascinerend om een paar uur aan de waterkant door te brengen en te zien hoe de dhows - de traditionele vissersschepen met zeil - onder de boeg van oceaanschepen doorvaren. De dhow vind u overal aan de Oost-Afrikaanse kust terug.

Dar es Salaam heette vroeger Mzizima (de gezonde stad) en dateert uit 1857. Door de jaren heen is de stad in handen geweest van onder andere de Arabieren, Duitsers en de Britten, die hun invloeden hier hebben achtergelaten. Dar es Salaam was oorspronkelijk een vissersdorp en is nu uitgegroeid tot de belangrijkste haven- en handelsstad van Oost-Afrika. In Dar es Salaam vindt u een bonte mengelmoes van Swahili, Duitse, Aziatische en Britse bouwstijlen, die elk hun eigen verhaal vertellen over het koloniale verleden.

De zuidkust bij Dar es Salaam

Dar es Salaam zelf beschikt niet over strandhotels. Maar als u toch aan het strand wilt verblijven en niet te ver van de stad wilt verblijven kunt u kiezen voor een verblijf in één van de schitterende, kleinschalige lodges die zich 75 kilometer zuidelijker aan prachtige ongerepte stranden bevinden. De leukste manier om er te komen, is een tochtje per ferry over de rivier, een belevenis op zich.

De noordkust boven Dar es Salaam

Ook aan de noordkant van de stad strekken zich prachtige stranden uit langs de kust. De kuststrook stond eeuwenlang bekend om z’n slaven- en ivoorhandel. Er zijn ondertussen enkele strandhotels gebouwd die u gemakkelijk overland kunt bereiken vanuit Dar es Salaam.

Bagamoyo

Op twee uur rijden boven Dar es Salaam ligt Bagamoyo, ooit één van de belangrijkste schakels in omvangrijke slaven- en ivoorhandel die hier heeft plaatsgevonden. Bagamoyo is Ki Swahili voor ‘begraaf mijn hart’, een verwijzing naar het roemruchte verleden van deze havenstad: hiervandaan werden de slaven verscheept naar de slavenmarkt op Zanzibar. Later was het de thuishaven van ontdekkingsreiziger David Livingstone.

Het havenplaatsje Bagamoya - met z’n velen ruïnes en koloniale gebouwen - staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, als monument ter nagedachtenis aan het enorme menselijk leed dat hier heeft plaatsgevonden. In Bagamoya waant u zich in het Dar es Salaam van een eeuw geleden.

Saadani National Park

Maar u vindt er ook een rijke natuur, met natuurparken vol wilde dieren, zoals olifanten, buffels en leeuwen. Het Saadani National Park combineert een rijke flora en fauna van het land met het beste uit de zee. Vanuit Dar es Salaam is de noordkust prima te verkennen, maar beter is om een paar dagen te relaxen in één van de kleine beachlodges langs de kust.

De eilanden voor de kust

De eilanden van Tanzania bieden schitterende stranden en ongekende duikmogelijkheden, maar voor de avontuurlijke reiziger hebben ze meer in petto dan koraalriffen. Bezoek Pemba Island, waar meer te zien is dan vissen en koraalriffen. Of kies voor Mafia Island, dat geldt als een van de beste duikbestemmingen aan de Oost-Afrikaanse kust. De betoverende onderwaterwereld met een overvloed aan tropische vissen en verschillende, grotere vissoorten heeft een grote aantrekkingskracht op duikliefhebbers.

Dodoma

In de 70-er jaren werd de hoofstad van Tanzania verplaatst van het drukke aan de kust gelegen Dar es Salaam naar het kleine centraal gelegen plaatsje Dodoma. Dodoma ligt op een kruispunt van wegen en spoorwegen en ligt landinwaarts in een vruchtbare streek met een aangenaam (droog) klimaat. Toeristisch gezien heeft de stad echter weinig te bieden.