Zuidkust

De zuidkust van Tanzania is veel minder ontwikkeld dan de noordkust, het is de dunst bevolkte regio van Tanzania. Maar aan de zuidkust vindt u prachtige zandstranden en koraalriffen, maar - in tegenstelling tot de noordkust - liggen hier geen Arabische ruines of oude havenplaatsjes. De kust bestaat afwisselend uit kliffen en baaien met stranden, en her en der stromen rivieren uit in zee.

Kigamboni

Aan de zuidzijde van de baai van Dar es Salaam ligt het vissersdorpje Kigamboni. Het is vanuit gemakkelijk te bereiken per ferry, de afstand om de baai over te steken is maar 600 meter (5 minuten varen). Aan de binnenkant van de baai - ten zuiden van Kigamboni - beginnen mangrove bossen die voor een groot deel het beeld bepaald van de oevers van de baai. Maar aan de oceaanzijde van het dorp strekt zich een langgerekt zandstrand uit, waar u even kunt bijkomen van de stadse drukte.

Gezaulole

Ongeveer 13 kilometer ten zuiden van Kigamboni - aan het strand - ligt Gezaulole, waar voorheen een cultureel centrum was gevestigd, dat was gericht op de Zaramo-stam (de oorspronkelijke bewoners van het gebied rond Dar es Salaam). De Zaramo stonden bekend als zeer kundige houtsnijders en timmerlieden. Het cultureel centrum is momenteel gesloten, maar u kunt nog steeds een bezoek brengen aan dit folkloristische dorpje.

Ras Kutani

Ongeveer 35 km zuidoostelijk van Dar es Salaam liggen twee strandresorts op het paradijselijke Ras Kutani schiereiland. U vindt hier prachtige witte zandstranden, geflankeerd door wuivende kokospalmen. De stranden staan bekend als nestelplaats voor zeeschildpadden, zoals de ’hawksbills’, ’leatherbacks’, ’oggerhead’ en ’olive ridleys’. Het nestseizoen duurt van november tot januari en van april tot en met juni. De twee strandresorts ondersteunen het beschermingsprogramma van de zeeschildpadden, u kunt leren over hoe, waar en wanneer de eieren worden gelegd en hoe het vergaat met de jonge zeeschildpadjes. Voor de kust liggen koraalriffen en een lagune, waar u prima kunt snorkelen.

Lindi

Lindi is is een provinciestadje met 70.000 inwoners, dat weliswaar aan zee ligt maar vrijwel geen haven faciliteiten heeft. Het stadje ligt aan de monding van de Lukuledi Rivier, circa 100 kilometer noordelijk van Mtwara.

Mtwara

Mtwara is de belangrijkste stad aan de zuidkust van Tanzania, zo’n 550 km zuidelijk van Dar es Salaam. Het is een havenstad met circa 105.000 inwoners. De stad ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van de grens met Mozambique, maar er is geen officiële grensovergang naar Mozambique. Mtwara vormt één van de belangrijkste verkeersknooppunten in zuidoost Tanzania, er is een luchthaven en een goede busverbinding naar Dar es Salaam. De stad ligt aan Mtwara Bay, waar u in de vroege ochtend de Dhows ziet binnenvaren met hun ’fresh catch of the day’. De vismarkt is kleurrijk en zeker een bezoekje waard, verder zijn er geen grote attracties in de stad. Bij Shangani Beach kunt u bij hoogwater zwemmen in de baai.

Direct buiten de stad begint het Mnazi Bay - Revuma Estuary Marine Park, een natuurpark dat om grotendeels om de stad ligt en zich naar het zuiden uitstrekt tot aan de grens met Mozambique (de ongerepte natuur strekt zich in feite uit tot aan het eiland Pemba). Langs de kust liggen prachtige stranden, een turkooizen lagune en kleurrijke koraalriffen. In het natuurpark leven meer dan 400 zeedieren en honderden vogelsoorten. Revula was de plek waar tot 1967 de excentrieke Engelsman Leslie Moore leefde, die hier een vrijstaat wilde stichten. Zijn leven stond model in de roman "No Man’s Land" van John Heminway.

Mikindani

Het 10km van Mtwara gelegen schilderachtige plaatsje Mikindani heeft een kleurrijke geschiedenis. Het havenplaatsje begon als een landingsplaats voor Arabische Dhows in de 15e eeuw, ten behoeve van de karavanen landinwaarts op weg naar gebieden die tegenwoordig bij Malawi en Zambia behoren. Er werd destijds gehandeld in slaven, ivoor en koper. Later - in de 19e eeuw - ontwikkelde het Duitse koloniale bestuur vele plantages rond het plaatsje, maar de laatste honderd jaar is de economische betekenis van Mikindani verloren gegaan ten gunste van het gunstiger gelegen Mtwara.

Maar geschiedenisliefhebbers van het Afrikaans continent kunnen hun hart ophalen in Mikindani. Het plaatsje was het startpunt voor laatste ontdekkingsreis van David Livingstone in 1866. Hij vertrok vanuit hier op zoek naar de bronnen van de Nijl, maar was 3 jaar zoek, totdat de Amerikaanse journalist Henry Morton Stanley hem in 1871 in Ujiji bij het Lake Tanganika vond, met de gedenkwaardige woorden "Doctor Livingstone, I presume... ?"