Lake Tanganyika

Het Lake Tanganyika is het op één na oudste (en op één na diepste) meer ter wereld, gelegen in het hart van Afrika. Het meer vormt de grens tussen vakantie Tanzania, Burundi, Congo (voorheen Zaire) en Zambia en strekt zich uit over 673 km in noord-zuid-richting en is gemiddeld 50 km breed. Het meer ligt op een hoogte van 772 meter boven zeeniveau.

Het meer werd voor het eerst ontdekt door Europeanen in 1858, toen de ontdekkingsreizigers Richard Burton en John Speke op zoek waren naar de bron van de rivier de Nijl. Speke zette daarna de zoektocht voort en vond de daadwerkelijke bron, het Lake Victoria. Het meer is een belangrijke bron van voedsel voor de lokale bevolking van de omringende landen. Er leven naar schatting 1000 vooral inheemse vissoorten in het gigantische meer.

Halverwege de oostelijke oever ligt Kigoma, de grootste stad langs Lake Tanganyika. Er liggen 2 nationale parken aan het meer: het Mahale Mountains National Park en het Gombe Stream National Park. Dit zijn de enige twee plaatsen in Tanzania waar het mogelijk is om chimpansees in het wild te zien.

Het meer is gelegen binnen de Westelijke Slenk van de ’Great Rift Valley’ en is door de bergachtige wanden van de vallei ingesloten. Het is het grootste slenkmeer in Afrika en het op een na grootste meer van het Afrikaanse continent. Het is het diepste meer in Afrika en bevat - op het Baikalmeer (in Siberië) na - de grootste hoeveelheid van zoet (alkalisch) water.

Het meer heeft een oppervlakte van 32.900 km², een oever met een lengte van 1.828 km, een gemiddelde diepte van 570 m en een maximumdiepte van 1.470 m (in het noordelijke bassin) en het bevat ongeveer 18.900 km³ water. De enorme diepte en de tropische plaats van het meer verhinderen "omzetting" van watermassa, wat betekent dat veel van de lagere diepten van het meer zogenaamd "fossiel water" is, en anoxisch is (dit wil zeggen, het bevat geen zuurstof).

De Mahale Mountains torenen twee kilometer hoog boven Lake Tanganyika uit, en lijken te waken over de smalle witte strandjes eromheen. De strandjes langs het Tanganyika meer, waar u kunt zwemmen en waarvan u het water ongezuiverd kunt drinken, zijn een ideale plek om te ontspannen na een vaak indrukwekkende en vermoeiende safari.

De watersportmogelijkheden zijn zeer divers, van zeilen, waterskien en surfen tot snorkelen en zelfs duiken. Tevens bestaat er de mogelijkheid om verschillende boottochten te maken Wanneer de zon ondergaat, beginnen de lichtjes van de honderden kleine vissersbootjes te schijnen en wat doet denken aan de vele stadlichten in een grote stad.

Lupita Island

In het zuiden van Lake Tanganyika ligt een groepje eilanden, waaronder Lupita Island. Hier kun u comfortabel ontspannen in een aangenaam resort, een oase in Donker Afrika. Het landschap is fascinerend, met heuvels, dichte bossen, open grasvlakten en rotsen, omzoomd met een prachtig strand.