Lake Victoria
Lake Victoria is het op één na grootst zoetwatermeer ter wereld, het heeft een oppervlakte van circa 65000 km². Het meer vormt de bron van de rivier de Nijl. Het ligt ongeveer 350 km ten westen van Nairobi. Het Victoriameer grenst aan drie landen: Kenia, Tanzania en Oeganda - waarbij het aandeel van Kenia het kleinste is (3785 km²). De Engelse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke ontdekte in 1860 - na een reis langs de westelijke oever van het meer - in de buurt van het meer de bron van de Nijl. Hij gaf de plaats de naam Ripon Falls, maar de tegenwoordige naam is Jinja Falls. Het meer kreeg in 1858 de naam Lake Victoria, ter ere van de toenmalige koningin Victoria van Groot-Brittannië.
De belangrijkste Keniaanse stad aan het Victoriameer is Kisumu. Dagelijks varen er passagiersbootjes en kleine vrachtschepen van Kisumu naar plaatsjes in Tanzania en Oeganda. Kisumu is de thuishaven van een aantal kleine bedrijven die voornamelijk vis verwerken, katoen en andere goederen vervaardigen aan het Victoria meer. De stad ontstond bij de aanleg van de Uganda Railway (in 1901), een spoorweg met een lengte van meer dan 1000 kilometer vanaf Mombasa - aan de Indische Oceaan.
De visserij op nijlbaars en tilapia voorziet voor het grootste deel in het levensonderhoud van de Luo stam, die aan de Keniaanse zijde woont langs het meer. De gevangen vis wordt verkocht op de lokale markt of verkocht aan visverwerkingsbedrijfjes, ten behoeve van de doorvoer naar Nairobi of voor de export. De meeste vissers maken nog gebruik van kleine "dugout" kano’s, uitgerust met kleine masten met zeil.
Het gebied rond het Victoriameer heeft de laatste 30 jaar steeds meer te kampen met ernstige ecologische problemen, die vooral het gevolg zijn menselijke invloeden. Zo is een groot aantal oorspronkelijke vissoorten in het meer vrijwel uitgestorven ten gevolge van de introductie van de nijlbaars - een roofvis die de kleinere vissoorten meedogenloos opeet.
Verder vormen de drijvende plakaten waterhyacinten op het meer een steeds grotere plaag, dit ten gevolge van ontbossing, erosie en de verhoogde uitspoeling van nutriënten langs de oevers door de toegenomen landbouw activiteiten.
Halverwege tussen Kisumu en Homa Bay - in de buurt van Kendu Bay - ligt de Sindi vulkaan met een klein kratermeer, waar flamingo’s fourageren naar smaragdgroene algen. Er is ook een beroemd gebied vlakbij Kisumu, waar talloze grote water vogels in de periode maart en juli hun broedplaats hebben.
Op het schiereiland in het Keniaanse deel domineert Homa Mountain. De berg beschermt tevens de stad van Homa Bay, waar 2 eilanden voor de kust liggen, genaamd: Rusinga Island en Mfangano Island. Rusinga Island wordt lokaal geprezen als het graf van Tom Mboya, één van de grondleggers van onafhankelijke staat Kenia (die in 1969 in Nairobi werd vermoord). Op elk van deze eilanden, maar ook op het nabijgelegen Takawiri eiland, kunt u bij lokale vissers een boot huren.
Het Impala Wildlife Sanctuary is een opvangpark voor dieren (metname Impala’s) die in de omgeving in de problemen zijn gekomen dieren. U ziet er ook veel reptielen en vogels. Ook de Sitatunga - een zeldzame moeras antiloop - kan hier goed worden gezien.
Het Ndere Island Park ligt op een klein eiland (van slechts 4,2 km²) aan de noordelijke oever van het Victoriameer. Ndere betekent: ’Meeting Place’ in de taal van de lokale Luo stam. Volgens de Luo folklore vond Kit Mikayi - de moeder van de stam - de weelderige kustlijn zo prachtig, dat zij en haar mensen in de buurt van Ndere verbleven om zich tenslotte te vestigen in deze Nijl-vallei. Het park vormt het leefgebied voor ondermeer de visadelaar, de gierzwaluw, het nijlpaarden en de krokodil. Als u geluk heeft ziet u hier ook de minder bekende bonte krokodil. Ook impala’s zijn hier vaak te zien aan de bosrand en aan de oevers. Activiteiten die u in het park kunt ondernemen zijn ondermeer wandelen, traditioneel vissen, bootsafari’s en picknicken. Er zijn in het park geen accommodaties beschikbaar.
Ruma Nationaal Park is het meest westelijke park van Kenia en ligt ongeveer 10 km van het Victoriameer ter hoogte van Homa Bay. Het park vormt het leefgebied van de met uitsterven bedreigde Roan-antilope (zwart paard antilope). Het park ligt in de Lambwe Valley in Zuid-Nyanza, 140 kilometer van de stad Kisumu. Dit 120 km² grootte Park bestaat uit een mix van rollende savanne, bossen, rivieren en heuvels. U kunt mooie wandeltochten maken door het park en er zijn tal van ornithologische observatiestations. Het wildleven in het park bestaat ondermeer uit bohor, reedbuck, rothschild giraf, Jackson’s hartebeest, Roan-antiloop, buffel, luipaard, cerval katten en hyena, alsmede diverse vogels. Ook in dit park is geen accommodatie beschikbaar (wel twee campings).