Vakantie in Nairobi en omgeving

Nairobi is de bruisende hoofdstad en het industriële hart van Kenia. In en rond Nairobi zijn talrijke bezienswaardigheden. Het Nationaal Museum van Nairobi is een bezoek waard, evenals het Spoorwegmuseum en het Slangenpark. Net buiten het stadcentrum vindt u het Nairobi National Park. Nergens ter wereld kunt u op zo’n korte afstand van de stad zo’n grote variatie aan wild vinden! Verder kunt u in de buurt ook nog the Bomas of Kenya bezoeken, een cultureel park waar de verschillende volkeren van Kenia worden belicht.

Tot het einde van de 19e eeuw was het gebied, waar Nairobi nu ligt, een waterplas die door de Masai stam gebruikt werd voor hun vee. De stad was niet meer dan een tentenkamp langs de spoorlijn van Mombasa naar het hart van Afrika. Langzamerhand is er een stad ontstaan. In 1905 volgde Nairobi Mombasa op als hoofdstad.

Ondertussen is Nairobi uitgegroeid tot een bruisende miljoenenstad met een modern stadscentrum, parken, markten en her en der nog koloniale gebouwen. Om de stad liggen uitgestrekte krottenwijken. Nairobi vormt het bestuurlijke, culturele en commerciële centrum van Kenia. Het is een kosmopolitische stad waarbij de Afrikaners relatief probleemloos samenleven met de Indiers, Japanners en Westerlingen. De stad heeft door een hoge ligging een aangenaam klimaat.

Accommodaties in Nairobi en omgeving

The Norfolk Hotel | Impala Tours

Fairmont - The Norfolk Hotel (FC+)

Fairmont The Norfolk is een geliefd monument uit 1904 en heeft een verleidelijke ouderwetse charme. Het hotel bestaat uit 170 kamers die rond een rustige tropische tuin zijn gebouwd. Het Central en Uhuru Park en het nationale museum van Kenia liggen vlakbij.

Nairobi Serena Hotel | Impala Tours

Nairobi Serena Hotel (FC)

Een oase van rust te midden van het bruisende Nairobi. Het elegante Nairobi Serena Hotel is vanwege zijn uitzonderlijke service en gastvrijheid, lid van de 'Leading Hotels of the World'. Restaurant 'Mandhari' is één van de beste van Kenia.

Safari Park Hotel | Impala Tours

Safari Park Hotel (FC)

Het Safari Park Hotel ligt op ca. 15 min. rijden van het stadscentrum. Het hotel heeft 203 kamers in Afrikaanse architectuur, 5 restaurants, een Piano bar, Hemmingway's lounge, de Cats club, Paradise casino en een dans en acrobaten show.

Giraffe Manor | Impala Tours

Giraffe Manor

Giraffe Manor geeft u een waar ´Out of Africa´ gevoel door de imposante façade, de elegante inrichting, de groene en bloeiende tuin, de zonnige terrassen en betoverende binnenhoven. Giraffen stoppen graag hun lange nek door het raam, op zoek naar een lekkernij.

Het stadscentrum

Het centrum is niet al te uitgestrekt en doet erg westers aan met moderne winkelstraten, wolkenkrabbers en vele hotels. Het Kenyatta International Conference Center is het hoogste gebouw in de stad. Vanaf de bovenste verdieping heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Nairobi’s hart bruist met gezellige cafe’s, clubs en plekken waar de shopaholics aan hun trekken komen. De rijkdom van de stad straalt wanneer u door Kenyatta Avenue struint. Ook het nachtleven is in Nairobi goed ontwikkeld, alhoewel we adviseren u goed te laten adviseren waar u gaat. Geniet bijvoorbeeld van de live muziek in het African Heritage Cafe. De culturele rijkdom komt goed naar voren wanneer je in de ‘Bomas of Kenya’ bent beland.

In het Nairobi National Museum heeft een geschiedkundige, volkenkundige en een uitgebreide natuurkundige collectie. Overblijfselen van mensen, dieren en werktuigen uit de prehistorie zijn hier te bewonderen. Ook bij de diverse markten in de stad vindt u kleurrijke taferelen en u kunt u volop souvenirs kopen.

Het is absoluut de moeite waard om een dagje te acclimatiseren in Nairobi - ‘de groene stad in de zon’ - of om hier een extra dag in te lassen voordat u weer naar huis vliegt. Vanwege de ligging van de stad op 2000 meter hoogte, heeft u niet meteen het gevoel dat u in de tropen bent.

Eten in Nairobi

Kenia’s levendige en veelzijdige hoofdstad verandert steeds meer van een stop-over in een bestemming op zich. Nairobi is een echte Afrikaanse stad met een koloniaal Engels sausje en een snufje India. Nairobi heeft een aantal zeer goede restaurants, zoals het half-binnen-half-buiten restaurant Talisman en de Carnivore.

Shoppen in Nairobi

Kenyatta Avenue is de drukke hoofdstraat van Nairobi met een ruime keuze aan winkels. U vindt hier tal van curiosa shops, warenhuizen electronica winkels en boekwinkels. Buiten het centrum vindt u in in het stadsdeel Westlands leuke bric-a-brac winkeltjes, zoals Spinners web in Viking House en Undungu Society bij Westlands Market. In het stadsdeel Sarit - de ambassadewijk van Nairobi - vindt u The Village Market. Dit is een modern en enorm groot winkelcentrum, het is zelfs het grootste winkelcentrum van Oost-Afrika.

De Masai markten staan op vaste dagen in de verschillende winkelcentra. Bijvoorbeeld Capital Centre op woensdag, Village Market op vrijdag en Yaya Centre op zondag. Op de Westlands Triangle Curio Market in het centrum kunt u leuke souvenirs kopen. Bij Colpro kunt u een authentieke safari-uitrusting aanschaffen. Michael Palin (Pole to Pole) kocht hier een safaripak voordat hij de Masai Mara in ging. Ook Legend House op Wilson Airport heeft goede safarikleding.

Buiten het stadscentrum

Nairobi is een behoorlijk uitgestrekte stad, met om het stadscentrum tal van buitenwijken en krottenwijken. Nairobi is een stad van contrasten, met enerzijds sloppenwijken en anderzijds welvarende voorsteden als Karen, Sarit en Westlands. De uitvalswegen buiten het centrum zijn vaak erg druk, het openbaar vervoer is slecht ontwikkeld. Als u buiten het stadscentrum gaat, kunt u het beste een taxi regelen bij uw hotel èn afspreken dat u daarmee ook weer teruggaat.

Karen

Karen ligt ten zuidwesten van het stadscentrum en heeft een grotendeel Europese bevolking. Dankzij de hogere ligging, heeft Karen een zeer aangenaam klimaat. Hier kun je veilig rondlopen. Er is een souvenirmarkt en je kunt bijvoorbeeld het Giraffe Center bezoeken. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de wijk Karen niet vernoemd naar Karen Blixen, maar naar haar nichtje Karen Melchior, wier vader eigenaar was van de Karen Coffee Company. (Karen Blixen werd Tanne genoemd toen ze in Nairobi woonde.)

Karen Blixen House

Ten zuiden van de stad - 10km uit het centrum - in de wijk Karen kunt u het Karen Blixen House bezoeken, de plek waar de roman "Out of Africa" werd geschreven. De Deense Karen Blixen (die als Isak Dinesen onder meer Out of Africa schreef) trouwde in 1914 met haar neef, Baron Bror von Blixen-Finecke, met wie ze in Nairobi een koffieplantage opzette. Toen na de Grote Depressie de koffiewereldmarkt instortte ging ze failliet en toen in 1931 haar grote liefde Finch Hatton in zijn vliegtuig neerstortte en overleed, ging ze naar Denemarken terug. Het museum, gevestigd in Blixens huis, doet de koloniale tijd herleven. In het museum zijn ook rekwisieten ondergebracht uit de film naar haar boek. Hiervandaan heeft u een prachtig uitzicht op de Ngong heuvels die Blixen zo romantisch stemden.

Nairobi National Park

Het meest opvallende is misschien nog wel dat op enkele kilometers ten oosten van het stadscentrum een heus Nationaal Park ligt. Buffels, neushoorns, giraffes en cheeta’s schitteren tegen een achtergrond van Nairobi’s ‘skyline’!. Bij het Nairobi National Park kunt u ook het Animal Orphanage bezoeken, een dierenweeshuis met veel olifantjes.

Giraffe Center

In Nairobi kunt u alvast kennismaken met de dieren van Afrika. Zo komen giraffen in het Giraffe Center de pinda’s uit uw hand eten, een heel bijzondere ervaring! Vanuit het hotel ernaast, Giraffe Manor, kunt u de giraffen vanuit uw raam voeren, om daarna zelf te genieten van een high tea.

Olifantenweeshuis

Ook kunt u met babyolifantjes spelen in het olifantenweeshuis van de David Sheldrick Wildlife Trust. Hier worden olifantjes opgevangen van wie de ouders zijn gedood door stropers of geveld door ziekte. Nadat ze zijn teruggebracht in hun natuurlijke omgeving, blijven hun opvoeders nog een halfjaar bij hen, totdat ze zich alleen kunnen redden. Er zijn inmiddels 60 olifantjes gered.