Het Noorden van Kenia

Aberdare National Park ligt in de Keniaanse hooglanden. Er heerst een aangenaam klimaat en het gebied is zeer vruchtbaar. In het noordelijk deel ligt de hoogste top, de 3999 m hoge Ol Doinyo Lasatima. Op de flanken van deze berg ligt een landschap van graspollen met boomheide, afgewisseld met ijskoude beken en watervallen. De fauna van het Aberdare National Park is rijk en gevarieerd. Op de glooiende oostelijke hellingen van Aberdare leven olifanten, buffels, neushoorns, elandantilopen, waterbokken, bosbokken, rietbokken, diverse soorten duikers, leeuwen en hyena’s. Naast safari’s kunt u hier ook prachtige wandelingen maken.

Laikipia Laikipia is een uitgestrekt gebied ten noorden en westen van Mount Kenya. Een regio waar natuurbehoud hoog in het vaandel staat. Ver van de toeristische routes probeert de lokale bevolking, Maasai, Pokot en Samburu, samen met de lokale boeren de wildstand in stand te houden, daarbij hun traditionele levenswijze niet uit het oog verliezend. Het landschap wordt gevormd door grasvlaktes, heuvels en rivieren. U kunt hier prachtige wandelingen maken, waarbij bijzondere ontmoetingen met de kleurrijke bevolking centraal staan. Daarnaast is het mogelijk om op safari te gaan, zowel per open landrover of op de rug van een kameel.

Mount Kenya National Park

Ten noorden van Nairobi ligt Mount Kenya, één van de hoogste bergen van Afrika. De berg ligt op de evenaar; een vreemd gezicht, sneeuw op de evenaar. De hoogste berg van Kenia (5199 m) vormt met zijn besneeuwde toppen een schril contrast met de droge graslanden die de berg omringen. Op de berg treft u diverse soorten vegetatie aan. Op de lager gelegen hellingen wandelt u door tropisch regenwoud, waar het mogelijk is wild te observeren. Bamboejungle maakt langzaam plaats voor heidevegetatie. De plantenwereld vertoont de karakteristieke verdeling in vegetatiezones, van bergwouden tot alpiene vegetatie met reuzenkruiskruiden en lobelia’s.

De hoger gelegen bergmeren weerspiegelen de grillige en gekartelde toppen. De derde hoogste piek, Lenana (4985 m) kan door een ieder met een goede conditie bedwongen worden. Niet alleen het bereiken van de top van deze berg is bijzonder; de wildernisgebieden waar u doorheen wandelt, maken de beklimming alleen al meer dan de moeite waard.

Ten noorden van Mount Kenya ligt het weinig bezochte Meru National Park. In dit afgelegen park wordt het landschap bepaald door uitgestrekte grasvlaktes en uitlopers van omringende bergketens. Langs de rivieren leeft veel wild. Het park is nog onaangetast door mensenhanden en heeft een grote variëteit aan landschappen. In deze prachtige wildernis leeft niet alleen de ‘Big Five’, ook meer dan 300 soorten vogels zijn hier waargenomen. Hoewel Meru National Park één van de belangrijkste en mooiste nationale parken van Kenia is, ligt het buiten de gebruikelijke route die de meeste toeristen volgen. Alleen dat maakt een bezoek aan Meru al meer dan waard.

Samburu, Buffalo Springs en Shaba National Reserves

Wanneer u afdaalt van de hoogvlakte bij Mount Kenya naar het gebied van de Samburu stammen wordt het landschap steeds droger en woester. In dit gebied liggen drie aaneengesloten wildreservaten namelijk Samburu, Shaba en Buffalo Springs. De reservaten liggen allen net boven de evenaar. Een afgelegen wildernis in halfwoestijngebied met een unieke flora en fauna. Door dit gebied kronkelt de Ewaso Nyiro rivier, die aan beide oevers begroeid is met acacia’s, palmbomen en tamarinden, verzamelplaats van grote aantallen wilde dieren. Het Samburu National Park beschikt, samen met Maasai Mara wildreservaat, over de grootste concentraties wild. De Grevy’s zebra, reticulated giraffe en gerenoek komen in Kenia alleen in het noorden voor, evenals de Beisa oryx en de Somalische struisvogel.