Aberdare National Park

Het Aberdares National Park ligt in de hooglanden van Noordelijk Kenia. Er heerst een aangenaam klimaat en het gebied is zeer vruchtbaar. In het noordelijk deel ligt de hoogste top, de 3999 m hoge Ol Doinyo Lasatima. Op de flanken van deze berg ligt een landschap van graspollen met boomheide, afgewisseld met ijskoude beken en watervallen. De fauna van de Aberdares is rijk en gevarieerd. Op de glooiende oostelijke hellingen van Aberdares leven olifanten, buffels, neushoorns, elandantilopen, waterbokken, bosbokken, rietbokken, diverse soorten duikers, leeuwen en hyena’s. Naast safari’s kunt u hier ook prachtige wandelingen maken.

Het gebergte in het Aberdare National Park heeft sinds kort een andere naam, namelijk Nyandarua, maar de oude naam blijft toch stand houden. Het park is gelegen in de Aberdare Mountains, en is een uniek ecosysteem in Kenia. Deze bergenketen is volgens de traditionele Kikuyu cultuur één van de thuishavens van de god Ngai. De bergen en spitsen (die tot maar liefst 4000 meter hoogte gaan) zorgen in Aberdare voor prachtige V-vormige valleien met rivieren waardoor het water zich soms langs prachtige watervallen door het land sleept. Tussen de toppen van twee hoge bergen ligt een gebied van hoogvenen, een licht hellend landschap met gras en stukken boomheide. Mist en regelmatige koude periodes zijn een verbazingwekkend fenomeen in een Afrikaans land als Kenia, en worden vaak niet verwacht. De flora en fauna van Aberdare zijn rijk en gevarieerd, met ijskoude meertjes rijk aan forellen en glooiende hellingen waar onder andere olifanten hun thuis hebben.

Het spotten van “game” (wilde dieren) is zeer de moeite waard: leeuwen, luipaarden, bavianen, zwarte en witte Colobus apen en Sykes zijn volop aanwezig. Bijzondere waarnemingen zijn ook die van de Golden Cat. Voor vogelaars biedt het park een unieke gelegenheid door de ongelooflijke variatie aan vogels. Er zijn meer dan 250 soorten genoteerd, waaronder Jackson’s Francolin, sperwer, Afrikaanse havik, arenden, sunbirds en plovers.

Olifanten, Afrikaanse Buffels en het reuzen-boszwijn struinen in de droge maanden door de bamboezone en regenwoud. Zodra de eerste regens zich aandoen trekken ze naar de hoogvenen op het plateau en naar de lagere delen van Treetops Salient. De bossen zijn aan één kant helemaal met een hekwerk omgeven voor de bescherming van de lokale boeren tegen de dierlijke razzia’s en aan de andere kant tegen de stropers en houthakkers.

Hiermee is direct een neushoorn- en bosheiligdom gecreëerd. In Aberdare vind u dan ook Kenia’s bedreigde inheemse zwarte neushoorn. De Rhino Ark Trust fondsenwerving organiseert evenementen om het geld voor het onderhoud en bouw van dit hek te financieren.Een ander dier dat in Aberdare National Park voorkomt en helaas niet meer in veel andere plaatsen is de Bongo. Dit is een antiloop soort die meestal ’s nachts actief is, maar heel soms ook overdag te zien is. De dieren leven meestal in paren of families en in de periode na het kalven kunnen de groepen uitgroeien tot wel 35 dieren. Het spotten van de bongo’s is een moeilijke taak, omdat deze antilopen meestal diep in het bos vertoeven, vooral tijdens de uren met zonlicht. Wanneer u met wat geluk een Bongo kunt spotten zult u als eerste de witte strepen op de heldere bruine vacht opvallen.

Accommodaties in het Aberdare National Park

Treetops Lodge | Impala Tours

Treetops Lodge (MC)

Treetops Lodge ligt langs een oude olifanten trekroute en kijkt uit over een drinkplaats en zoutpan. In elke kamer bevindt zich een buzzer systeem, om u te waarschuwen wanneer er iets heel bijzonders te zien is.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi kunt u in 2 uur over verharde wegen naar het stadje Nyeri rijden, waar vandaan u via gravelwegen gemakkelijk de ingangen van het park kunt bereiken. Er mag niet met een eigen auto naar de 2 accommodaties in het park worden gereden (regel van de accommodaties zelf). U wordt dan ook naar een hotel in Nyeri gebracht en hiervandaan vertrekt u met een bus of jeep van de lodge naar uw accommodatie in het park zelf.