Het westen van Kenia

Great Rift Valley

De in het westen van Kenia gelegen "Great Rift Valley" (Grote Slenk) maakt deel uit van een grote scheur in de aardkorst die 2 miljoen jaar geleden ontstond en die loopt over bijna 7000 km van Jordanië tot Mozambique. De scheur doorsnijdt Kenia van noord naar zuid. In en rondom de kloof liggen tal van vulkanen en in de kloof hebben zich tal van meren gevormd, als overblijfselen van een opgedroogde binnenzee. Sommige meren zijn zoetwatermeren, andere zijn sodahoudend. U vindt hier de beroemde meren als Lake Nakuru, en Lake Naivasha. Tijdens een reis door de vallei kunt u genieten van prachtige uitzichten over vruchtbare valleien en de vogelrijke meren.

Lake Victoria

Lake Victoria is het grootste meer op het Afrikaanse continent. Het werd ontdekt midden 19de eeuw door de ontdekkingsreiziger John Hanning Speke en werd genaamd naar de Engelse koningin Victoria. Het meer is in feite een kloof tussen de westarm en de oostarm van de Rift Valley. Het Victoriameer is een meer van superlatieven met een oppervlate van 69.484 km² en een maximale diepte van 81 m. Bovendien bevat het meer ook meer dan 200 soorten vis, waardoor het een belangrijke bron van inkomsten is voor de vissers.

Lake Nakuru

Lake Nakuru is een ondiep sodameer. Dankzij de aanwezige mineralen in het water, groeien de algen er weelderig. Deze zijn een ideale voedingsbron voor de flamingo’s die u hier, samen met tal van andere watervogels, dan ook in overvloed aantreft.

Lake Naivasha

Lake Naivasha is het mooiste meer van Kenia’s Rift Valley Lakes met zijn weelderig begroeide oevers, afgesloten lagunes, papyrusplanten en blauwe waterlelies. Voor ornithologen is dit zoetwatermeer een waar paradijs door de aanwezigheid van tal van watervogels.

Lake Bogoria

Lake Bogoria maakt deel uit van een nationaal park waarin tal van heetwaterbronnen aanwezig zijn. Rondom het meer zelf vindt u de grootste flamingopopulatie ter wereld.

Lake Baringo

Lake Baringo is een zoetwatermeer vol van nijlpaarden en krokodillen. Rondom het meer wonen ook tal van vogelsoorten zoals adelaars en neushoornvogels.

Masai Mara

Ten zuiden van de meren - aan de grens met Tanzania - ligt het Masai Mara National Reserve. Dit is het belangrijkste natuurpark van Kenia. Het park ligt aan de noordzijde van het Serengeti National Park.