Lake Bogoria National Park

Lake Bogoria is één van de zoutmeren in de "Great Rift Valley" (Grote Slenk). Het meer ligt op 280 km van Nairobi - net boven de evenaar op 990 meter boven de zeespiegel. Het meer ligt noordelijk van Lake Nakuru en Lake Baringo. Lake Bogoria staat bekend om z’n 17 geisers en meer dan 200 warmwaterbronnen, die u vooral in de omgeving van Chemurkeu en Loburu ziet.

Lake Bogoria heeft een gemiddelde diepte van 10 meter, is 35 km lang en 3,5 km breed. Het wateroppervlak wisselt rondom de 700 km², naargelang de watertoevoer via de Emsos en Sandai riviertjes. Er vloeit echter geen water uit het meer, alles verdampt. Hoewel het dus een bijzonder zout meer is, produceert Lake Bogoria voldoende blauwgroene algen, die een geliefde voeding zijn voor de roze flamingo. Bij het meer leven ruim 10 miljoen vogels, waaronder flamingo’s pelikanen en visarenden. De graslanden rondom het meer zijn begroeid met euphorbia en acaciabomen, hier leven zebra’s, bavianen hyena’s en diverse antilopen - zoals koedoes, klipspringers, dikdik’s en Thomson gazelle.

Het Lake Bogoria is beschermd gebied sinds 1973. Aanvankelijk kwam de bescherming van het park er in de eerste plaats voor de koedoes, die hier in grote aantallen te bewonderen zijn. Er werden in het park ook wel eens luipaarden en cheetah’s gesignaleerd.

Wetenschappelijke studies toonden aan dat het waterpeil van Lake Bogoria 10.000 jaar geleden ongeveer 9 meter hoger stond en dat er toen wel water uit het meer wegvloeide, vermoedelijk richting het Baringo meer. Tijdens de IJstijd vormden beiden waarschijnlijk zelfs één groot meer.