Lake Naivasha National Park

Lake Naivasha ligt in de "Great Rift Valley" (Grote Slenk). Lake Naivasha is het grootste zoetwatermeer van Kenia. Velen vinden Lake Naivasha ook het mooiste meer in de Great Rift Valley, met zijn weelderig begroeide oevers, afgesloten lagunes, papyrusplanten en blauwe waterlelies. Voor ornithologen is dit zoetwatermeer een waar paradijs.

Tijdens een boottocht over het meer ziet u enorm veel watervogels, zoals de visarend, pelikanen en flamingo’s, maar u ziet er ook nijlpaarden en krokodillen. Het meer diende in het verleden als luchthaven voor Nairobi. In de periode tussen 1937 en 1950 landden hier de ‘vliegende boten’ die tussen Londen en Zuid-Afrika vlogen. Aan het meer ligt villa Elsamere (van de Adamson familie), bekend van het boek Born free. Het huis - dat nu als museum is opengesteld - kunt u bezoeken, in de prachtige tuin kunt u genieten van een "English high tea".

Lake Naivasha is bijna 13 km in doorsnede, maar het water is ondiep met een gemiddelde diepte van vijf meter. De grootte van het merengebied varieert enorm door de regenval, met een gemiddelde grootte tussen 114 en 991 km². Aan het begin van de 20e eeuw was Naivasha volledig opgedroogd en daardoor verdwenen. Het ontstane open land werd verbouwd, totdat een paar jaar later zware regens het meer weer vulden en de nieuw gevestigde boerderijen opslokten. Tegenwoordig hebben zich om het meer een aantal rozen- en groentekwekers gevestigd, sommige van Nederlandse afkomst.

Namiddagwinden en -stormen kunnen plotseling ruig water en hoge golven in het meer veroorzaken. Om die reden doopten de lokale Masai het meer Nai’posha, wat “ruig water” betekent en later door de Britten is verbasterd tot Naivasha.

Een groot deel van het meer is omringd door bossen van de Acacia Xanthophlea (met gele stam), beter bekend als de gelekoortsboom. Deze bossen zitten vol met vogels en daarom is Naivasha ook bekend als een vogelbestemming van wereldklasse.

Het water van het meer trekt een grote verscheidenheid aan wild aan. Giraffen dwalen door de acacia, buffels wentelen zich om in de moerassen en colobus apen roepen vanuit de boomtoppen terwijl de grootste nijlpaard populatie van het meer de dag doorbrengt met slapen in het ondiepe water. Boottochten op het meer worden volop aangeboden; een heerlijke manier om de ochtend of middag door te brengen.

Zonsondergangen zijn altijd fantastisch, met de roep van de visarend hoog boven het meer die het einde van een perfecte dag aankondigt.

Accommodaties in het Lake Naivasha National Park

Loldia House | Impala Tours

Loldia House (FC+)

Ervaar het leven van de vroege kolonisten in Kenia in dit originele farm house. Omgeven door een mooie tuin en met een fantastisch uitzicht over de uitgedoofde vulkaan Mount Longonot, kunt u zowel in de boerderij zelf als individuele cottages overnachten.

Naivasha Sopa Lodge | Impala Tours

Naivasha Sopa Lodge (MC+)

Een wat grotere lodge die aan de zuidzijde van het Naivasha meer ligt. Het resort is niet alleen de thuisbasis van giraffen, waterbokken en zowel Vervet- als Colobus-apen, maar wordt s'nachts ook druk bezocht door nijlpaarden.