Praktische informatie over Kenia

Kenia is geen land om door onervaren chauffeurs op eigen houtje te verkennen. Dit vanwege de slechte staat van het wegennet, de hoge kostprijs van een huurwagen en de weinige overnachtingsmogelijkheden. Het best bezoekt u dit land via een georganiseerde reis, zoals een fly-in safari of een avontuurlijke kampeertocht.

Bagage

Reiskleding bestaat vooral aan luchtige katoenen kleding waarvan de kleuren zoveel mogelijk overeenstemmen met de natuur, bijvoorbeeld lichtgroen of kaki. Bedek uw lichaam goed en zorg ook voor een bescherming van uw hoofd een safarihoed of pet . Een goede zonnebril is aan te raden. Voor de avonden die fris kunnen zijn is een lekkere comfortabele warme trui of windblokker aan te raden op safari. De kuststrook en de eilanden zijn overwegend islamitisch, daarom is topless en naakt zonnen ongepast. Het wordt fatsoenlijk geacht als u zich volledig kleedt, wanneer u een restaurant betreedt. Gebruik waterschoenen om in de branding te lopen, anders zou u zich bijvoorbeeld kunnen verwonden aan scherp koraal of een zee-egel.

Bagage is een probleem op safari in verband met gebrek aan ruimte afhankelijk van het voertuig. Raadzaam is om reistassen mee te nemen in plaats van koffers. Reist u met een gezelschap dan kunt u in overleg met elkaar afspreken een koffer (afsluitbaar met slot)+ reistas per koppel. In de safari-cruisers is er rekening gehouden met het aantal passagiers te vervoeren waardoor gebrek aan bagage ruimte is ontstaan achter in een safari-cruiser. Safari-cruiser is te vergelijken met een bestelbus dan wel een minibus. Voor een advies over wat mee te nemen op safari zie bagagelijst in onze reizigersmanual (wordt bij boeking verstrekt).

Electriciteit

Voltage in Kenia is 240 Volt wisselstroom en daarvoor heeft u een stekker met drie platte pennen nodig. Raadzaam is om een universele stekker mee te nemen voor uw apparatuur. Voor het opladen van batterijen voor camera etc. vraag even bij een lodge of er op uw kamer/tent een 240 aansluiting aanwezig is. Sommige lodges bieden battery-service bij de frontdesk.Informatie over Kenia

Eten en drinken

De hotels en safarilodges bieden een uitstekende en meestal Europese keuken. Het leidingwater is geen drinkwater. Uitsluitend gekookt water of mineraalwater drinken.

De nationale keuken van Kenia is heel simpel. In Kenia is de Swahili-keuken heel populair: een mix van Afrikaanse keuken en de keuken van het Midden-Oosten en India. Traditionele Keniaanse gerechten zijn ugali, een soort maïsdeeg, nyama choma of geroosterd vlees, m’baazi of een gerecht op basis van kikkererwten en ndizi, gekookte bananen.

Fooi - tip

Het is niet ongebruikelijk om een fooi te geven, hoewel niemand u daartoe kan verplichten. Voor een chauffeur op een safari wordt gemiddeld 5 - 10 dollar aangehouden per persoon per dag voor bewezen diensten. Bij het arriveren op een lodge worden de kruiers meestal beloond met 1 dollar, raadzaam is om het aantal locaties te tellen en daarvoor bij uw de bank 1 dollar biljetten te bestellen.

Gezondheid

In de grote steden in Kenia zijn er medische voorzieningen aanwezig, maar op safari in de vaak afgelegen natuurgebieden meestal niet. Een reisapotheek met insectenspray, verband en pijnstillers wordt aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is verplicht, indien u uit een gele koorts zone komt of een land hebt gepasseerd waar gele koorts heerst. Tevens worden een inenting tegen DTP en Hepatitis A en malariapreparaten sterk aanbevolen. Wij adviseren u om de meest actuele informatie omtrent vaccinaties op te vragen bij:

  • Travel Clinic, Havenziekenhuis Rotterdam : 0900-5034090 (kosten 70 cent per minuut).
  • KLM Travel Clinic, Schiphol : 0900 1091096 (kosten 80 cent per minuut.
  • Landelijke Vaccinatielijn voor Reizigers : 0900 9584 (kosten 45 cent per minuut). (Tropencentrum, Academisch Medisch Centrum Amsterdam). U kunt ook het internet raadplegen: gezondopreis.nl

’Where there is no doctor’ is een boek wat gebruikt wordt in de bush waar niet direct een dokter aanwezig is in de outback. De versie is ook digitaal online te raadplegen en een handig naslagwerk.

Flying Doctor - raadpleeg de informatie van AMREF op het moment dat u zelf een safari wilt regelen. Bij vele touroperators wordt dit wel geregeld anders vraag hierna. Voor een contributie van ongeveer 15 USD bent u tijdelijk lid geworden en voor noodgevallen is het mogelijk om van deze service gebruik te maken. Voorbeeld een gebroken been opgelopen dan wordt u teruggevlogen naar Nairobi voor verdere zorg.

Malaria profylaxe wordt sterk aangeraden. De medicatie is verkrijgbaar bij organisaties die de inentingen kunnen verzorgen. Een nieuw middel is ’Malarone’, hoewel het wat prijzig is. Veel reizigers prefereren ’Malarone’ inmiddels boven ’Lariam’ of de combinatie van ’Nivaquine’ en ’Paludrine’, omdat ’Malarone’ weinig bijwerkingen kent. De malaria profylaxe biedt echter geen volledige bescherming. Het blijft noodzakelijk na zonsondergang uw armen en benen te bedekken en bij voorkeur een insectenwerend middel te gebruiken voor uw onbedekte gezicht en handen, zoals bijvoorbeeld ’Deet 50%’ in spuitflacon. De lodges en hotels hebben in de meeste gevallen bescherming in vorm klamboes en horren. Vraag tevens na bij uw ziektekosten verzekeraar wat vergoed wordt.

Andere voorzorgsmaatregelen

Vanwege de felle middagzon is het raadzaam om een zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor te gebruiken (factor 30). After-sun balsem raden wij tevens aan tot uw standaard uitrusting.

Water om bepaalde risico’s te vermijden, raden wij u aan bronwater te drinken. Daarnaast is het raadzaam uw tanden te poetsen met de door alle hotels en lodges gratis verstrekte flesjes water. Let ook op bij het eten van salade bar waar sla, komkommer etc. veeal gewassen wordt met gewoon leiding water.

Uw medicijntas dient pleisters en een insectenbeet balsem te bevatten. Daarnaast een malariaprofylaxe en ’Loperamide’ tegen buikloop, hetgeen vaak gepaard gaat met braken. Een middel hiertegen is bijvoorbeeld ’Domperidon’. Om zouten en suikers aan te vullen is ’ORS’ een bekend middel bij de wereldreiziger. Deze zakjes zijn echter vrij prijzig. Een eenvoudiger en goedkopere oplossing is het drinken van limonade met wat zout. Informeer nader bij uw drogist of apotheker omtrent de inhoud van uw medicijntas. Vitamine C tabletten zijn raadzaam om mee te nemen op dit soort reizen in verband met slangenbeten. Na een beet neemt u alle tabletten in die u heeft waardoor het serum vertraagd reageert op het lichaam. Doorgaans zult u echter weinig slangen zien in Kenia.

Kleding

In het hooggebergte raden wij u aan zomerkleding mee te nemen en voor ´s ochtends en ´s avonds heeft u een trui nodig. Voor de kustregio is alleen zomerkleding voldoende. In de hotels wordt u geacht in correcte kleding bij het diner te verschijnen.

Klimaat

Kenia kan het hele jaar bezocht worden, maar de maanden april en mei worden afgeraden i.v.m. de regentijd. In november zijn er korte regens. December/januari/februari vormen een uitstekende reisperiode met weinig neerslag en warme temperaturen. Ook de periode juni-oktober is zeer populair.

Aangezien Kenia op de evenaar ligt, is het klimaat het gehele jaar stabiel. Het weer is over het algemeen aangenaam met veel zon en goed afgebakende natte en droge seizoenen. De periode van januari tot februari is droog, de periode van april tot mei nat (langdurige regenbuien), de periode van juni tot september droog en de periode van oktober tot december nat (korte regenbuien). De gemiddelde temperatuur in Nairobi is 18 graden Celsius in januari en 16 graden Celsius in juli. De gemiddelde temperatuur in Mombassa is 27 graden Celsius in januari en 24 graden Celsius in juli.

Luchthavenbelasting

Luchthavenbelasting is in het vliegticket inbegrepen.

Reisdocumenten

Het paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Kenia, daarnaast is het belangrijk dat het vaccinatieboekje mee gaat. Tot slot raden wij u aan een kopie van het paspoort mee te nemen en deze afzonderlijk te bewaren van het origineel. Voor Kenia is een visum verplicht waarvan de kosten ongeveer 50 Euro bedragen. Het is raadzaam uw visum ruim voor vertrek aan te vragen bij de Ambassade van Kenia. U dient samen met uw paspoort en een pasfoto aan te leveren voor 12:00 op de ambassade, in de middag na 15:00 uur kunt u dan de visum en paspoort weer ophalen. Let goed op het visum of deze overeenstemt met datum van vertrek en terugkeer in Nederland.

Het is ook mogelijk een visum te bemachtigen op het vliegveld in Kenia maar hou dan rekening met een lange wachttijd. Afhankelijk van de dollarkoers kan het voordeliger zijn om een visum op het vliegveld te regelen. Een visum kan eveneens aangevraagd worden via de Visumdienst of het Visumburo.

U kunt het visumaanvraagformulier downloaden, dat u nodig heeft indien u zelf een visum gaat regelen bij de Keniaanse Ambassade. Vergeet niet een goede pasfoto mee te nemen. U kunt het visumaanvraagformulier tezamen met uw paspoort van maandag t/m vrijdag inleveren bij de Ambassade van Kenia van 09:00 tot 12:00 uur, en het paspoort voorzien van visumstempel ophalen van 14:30 tot 15:30 uur op dezelfde dag.

Ambassade van Kenia
Alexanderveld 87
2585 DB DEN HAAG
Telefoon: 070-2156450 (openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur
[visum aanvragen tot 13.00 uur]
E-mail: contact@tanzaniaembassy.nl

Taal

De officiële taal in Kenia is Engels. Buiten de groten steden zijn de voertalen Kiswahili en meer dan 30 andere talen (bijvoorbeeld Masai, Luo en Kikuyu). De gidsen die u vergezellen op de safari’s spreken voornamelijk Engels.

Telefoon en internet

Telefoon en fax werken normaal gesproken goed door het gehele land, hoewel internationale gesprekken duur zijn. Gebruik van de mobiele telefoon is mogelijk, informeer bij uw GSM leverancier. De meeste hotels, lodges en resorts bieden internetfaciliteiten aan en daarnaast zijn er ook in de grotere plaatsen internetcafés in Kenia.

Tijdverschil

Tijdsverschil in de zomer is het in Kenia 1 uur later dan in Nederland. In de winter is het 2 uur later.

Valuta en betaalmiddelen

De lokale valuta in Keniais de Keniaanse shilling (1 Euro = ongeveer 110 KSh). In de grotere steden en tijdens het verblijf op lodges kunt u gemakkelijk contant geld of traveller cheques van American Express wisselen. Voor het wisselen van traveller cheques heeft u wel een paspoort nodig bij een bank. Een creditcard (Visa, Mastercard en Amex) wordt geaccepteerd door touroperators en de duurdere hotels, maar er wordt 5-15% commissie per transactie berekend. Pinnen kan in de grote steden. Ook in de safariparken en bij de hotels aan de kust kan er gepind worden, waardoor veel contact geld niet nodig is. Wissel niet te veel geld om in Keniaanse shilling, omdat men liever de USD Amerikaanse dollar heeft.

Veiligheid

In het algemeen kunt u overdag gewoon over straat lopen in Kenia. In de avonduren raden wij dit echter sterk af, tenzij de omgeving bekend is. Laat dure sieraden thuis en het is beter om in de steden niet met dure camera’s los over de schouder rond te lopen - want daar zijn snelle straatrovertjes op uit. Bij eventuele problemen schiet direct iemand aan, want de bevolking is heel behulpzaam als het gaat om straatrovertjes. We adviseren u om uw paspoort en grote bedragen aan contant geld achter te laten in het hotel in de kluis bij de receptie of in de "roomsave". Neem alleen kleine contante bedragen mee op zak of een creditcard. In de natuurparken is het overigens volledig veilig.

Verkeer

In Kenia wordt links gereden. Het wegennet is zeer slecht en het huren van een auto wordt daarom ook afgeraden.

Vliegtijd

De vliegtijd tussen Amsterdam en Nairobi bedraagt ongeveer 8,5 uur, afhankelijk van met welke maatschappij u vliegt. We boeken vaak een avondvlucht van KLM of Kenya Airways - een strategische alliantie partner van KLM - u komt dan in de ochtend aan in Nairobien kunt u de volledige dag benutten.