Laikipia Plateau

Laikipia is een uitgestrekt gebied ten noorden en westen van Mount Kenya. Een regio waar natuurbehoud hoog in het vaandel staat. Ver van de toeristische routes probeert de lokale bevolking, Maasai, Pokot en Samburu, samen met de lokale boeren de wildstand in stand te houden, daarbij hun traditionele levenswijze niet uit het oog verliezend. Het landschap wordt gevormd door grasvlaktes, heuvels en rivieren. U kunt hier prachtige wandelingen maken, waarbij bijzondere ontmoetingen met de kleurrijke bevolking centraal staan. Daarnaast is het mogelijk om op safari te gaan, zowel per open landrover of op de rug van een kameel.

Het Laikipia Plateau is beroemd geworden dankzij het boek "Ik droomde van Afrika" van Kuki Gallmann. Het gebied ligt tussen de woestijnen in het noorden van Kenia en de Aberdare bergen. Het is ongeveer even groot als Nederland. In deze regio met afwisselend graslanden, rotsformaties en olijfbossen leven onder andere leeuwen, cheeta’s en luipaarden, maar ook de Beisa oryx en Grevy’s zebra’s. De ranches in de omgeving boeren vaak met Borana vee, geiten en kamelen en het is verwonderlijk hoe dit alles samenleeft met het wild in deze grote regio.

Ecotoerisme in Laikipia

In Laikipia zijn het natuurbehoud en het (kleinschalige) toerisme in handen van de plaatselijke Masai, de Samburu en de blanke bevolking. Hier is een balans gevonden tussen bezoekers een mooie safari bieden en ervoor zorgen dat de bossen blijven bestaan. Daarmee is Laikipia Plateau een voorbeeld voor het toerisme van de toekomst: bij steeds meer Afrikaanse volken sijpelt het besef door dat ze met toerisme meer omzet uit hun land kunnen halen dan met landbouw en veeteelt. Dat heeft tot gevolg dat zij er meer belang bij hebben om de bossen en de wilde dieren te ontzien. Dit belang overstijgt het eeuwenoude conflict tussen roofdieren, het milieu en de gestaag toenemende Keniase bevolking. Zo worden er verscheidene kleine reservaten in eigen beheer gerund.Safari’s in Laikipia

Dag- en avondsafari’s in Laikipia worden meestal in open landrovers ondernomen. Verder behoren safari’s te paard en op een kameel tot de mogelijkheden. Volgens kenners is een wandelsafari echter de beste manier om Afrika te ervaren. U kunt er tijdens een (meerdaagse) wandeltocht letterlijk ‘aarden’ en ziet de wereld vanuit het perspectief van de Afrikaan. Te voet valt de grootsheid van dit prachtige land nog beter op dan vanuit een 4x4. De uitzichten en het wild in Laikipia zijn alle inspanningen te voet in elk geval meer dan waard.