Mahale Mountains National Park

De Mahale Mountains, bekend vanwege zijn grote populatie chimpansees, ligt aan de oostelijke oevers van Lake Tanganyika, ongeveer 160 km ten zuiden van Kigoma. De met tropische regenwoud begroeide bergen zijn ontzagwekkend en strekken zich uit tot aan de rand van Lake Tanganyika, waarvan de zandstranden en het zoete water geen vergelijk kennen - het meer alleen al maakt dit gebied magisch. De hoogste berg draagt de naam Nkungwe en heeft een hoogte van 2.460 meter.

De Mahale Mountains zijn begroeid met tropische regenwouden, die - net als in het noordelijker gelegen Gombe Stream National Park - de thuishaven zijn van ongeveer duizend nog in het wild levende chimpansees. Ook leven hier colobusapen, roodpandapen en blauwe meerkatten. Het is een magische excursie om onder begeleiding van een ervaren gids op zoek te gaan naar deze primaten. De chimpansees - die u tijdens uw wandeltocht opzoekt - zijn redelijk aan mensen gewend, dankzij een Japans onderzoeksproject dat al sinds de jaren zestig gaande is.

De Mahale Mountains zijn waarschijnlijk de beste plek in Afrika voor een zoektocht naar wilde chimpansees. Tijdens de wandelsafari’s in het park gaat u op zoek naar de slaapplaatsen van de vorige nacht en diverse andere sporen zoals opgegeten fruitsoorten, om steeds dichterbij de groep chimpansees te komen.

De Mahale Mountains zijn - ook afgezien van de chimpansees - een magische plek om te ontdekken. Het gebied wordt doorkruist door rivieren en watervallen en is het leefgebied van acht andere primaatsoorten, zoals de zwarte en witte colobus, rode colobus en apen met rode staarten. Naast de primaten kunt u hier tevens buffels, olifanten, antilopen, luipaarden, leeuwen, wrattenzwijnen en vele tropische vogelsoorten terugvinden. Ofschoon er in de bergen een groot aantal luipaarden leeft, worden deze zelden gespot maar worden wel vaak gehoord.

Er zijn meer dan 300 soorten vlinders vastgelegd. De westelijke hellingen van de Mahale Mountains zijn uniek, omdat hier soorten leven die aan de savanne van oostelijk- en zuidelijk-Afrika zijn aangepast en soorten die aan de bosgebieden van westelijk- en centraal-Afrika en het Congo Basin zijn aangepast.

Er zijn absoluut geen wegen aangelegd in of naar het park. Het park is alleen te bereiken per vliegtuig of per boot vanaf Kigoma, waarna u te voet verder moet gaan om het park te ontdekken. De bergen liggen meer dan 800 km van Arusha of Dar es Salaam, maar het park is zo adembenemend en uniek dat het iedere minuut van de reis er naartoe waard is.

Accommodaties in het Mahale Mountains National Park

Mbali Mbali Mahale Lodge | Impala Tours

Mbali Mbali Mahale Lodge

De onlangs gerenoveerde Kungwe Beach Lodge ligt aan een gouden strand van het Tanganyikameer. Diep in het Afrikaanse binnenland vindt u hier 10 safaritenten. De fantastische zonsondergangen boven de bergen van Congo zullen u lang bijblijven.