Zuidelijk Tanzania

Het zuiden van Tanzania wordt veel minder bezocht door toeristen dan noordelijk Tanzania. Het gebied is veel lastiger te bereizen en mist de icoons als Ngorongoro Crater, Kilimanjaro en het Serengeti National Park. Maar dat betekend niet dat het gebied niet interessant is voor natuurliefhebbers. Integendeel - de nationale parken in dit gebied worden ook wel aangeduid met het ’Southern Circuit’ en behoren tot de meest wildrijke delen van Afrika.

Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve is met z’n 54.490 km² het grootste natuurgebied van Afrika, het is tweemaal zo groot als het Serengeti National Park en een prachtige plek voor een safari in Tanzania. Het reservaat wordt doorsneden door tal van rivieren, zoals de Ruaha, Rufiji, Kilombero en Luwega rivieren. Er wordt aangenomen dat hier de grootste concentratie aan wilde dieren leeft van heel Tanzania. Er liggen alleen kleinschalige safarikampen in het park, wat een verblijf hier een zeer exclusief karakter geeft. Tijdens uw verblijf in Selous kunt u deelnemen aan ’game drives’ per terreinwagen, of een boottrip maken over de machtige Rufiji rivier of onder leiding van een ervaren (gewapende) gids een wandelsafari maken.

Mikumi National Park

Mikumi National Park is vanuit Dar es Salaam gemakkelijk te bereiken. Het park ligt op 4 uur rijden van de stad langs de Tanzam Highway, bij het dorpje Mikumi. De Mikumi delta, die omringd wordt door aangrenzende bergen, bepaalt het landschap en trekt grote aantallen wild aan, zoals olifanten, buffels en antilopen.

Ruaha National Park

Het zuiden van Tanzania vormt het overgangsgebied tussen oostelijk en zuidelijk Afrika en Ruaha National Park biedt wat flora en fauna betreft ‘the best of both worlds’. Dat Ruaha National Park in een overgangsgebied ligt, is vooral te zien aan de zeer grote variatie aan antilopensoorten. Zowel de grote en kleine koedoe als de zwarte paardantilopen en de ’roan’-antilopen leven hier zij aan zij. Ook zijn er impala’s, Grant’s gazellen en dikdiks.

Deze kuddes wilde dieren trekken grote aantallen roofdieren aan. Cheeta’s en hyena’s loeren op de verschillende antilopensoorten, als deze zich in de buurt van de rivier wagen. De troepen leeuwen zijn hier erg groot, tot wel twintig stuks. Verder biedt Ruaha National Park de meeste kans om luipaarden te zien van heel Tanzania. Ook is in het Ruaha National Park de wilde hond (nog) niet zeldzaam, en behoren de 10.000 olifanten, stropers ten spijt, tot de grootste populaties van Oost-Afrika.

Kuddes buffels vullen hier de hele horizon. In de Great Ruaha rivier, waaraan het park zijn naam ontleent, doen krokodillen zich tegoed aan de overvloedige vis. Dat het Ruaha National Park een overgangsgebied is, blijkt ook uit de grote variatie aan vogelsoorten, naar schatting maar liefst 475. Vogelaars zitten hier aan hun kijker ‘vastgekleefd’ en wie nog geen vogelliefhebber is, wordt het hier wel.

Mufindi Highlands

De Mufindi Highlands flankeren de ’Great Rift Valley’, die zich door Afrika uitstrekt van Turkije tot Mozambique. Het is een bijzonder afwisselend gebied met theeplantages, donkere, ondoordringbare regenwouden en ruig bushland, afgewisseld met meren, rivieren en beekjes. Het golvend landschap eindigt abrupt bij de Great Rift Valley.

Udzungwa Mountains

De Udzungwa Mountains zijn - mede door traditioneel bijgeloof - duizenden jaren onaangetast gebleven. Het fraaie berggebied ligt ingekapseld in een fascinerend regenwoud. Dit gebied is zo lang geïsoleerd geweest ten opzichte van de rest van Oost-Afrika, dat in de laatste 5 miljoen jaar vele dier- en plantensoorten zich hier tot aparte inheemse soorten hebben ontwikkeld.

Het regenseizoen in zuidelijk Tanzania wordt gevormd door de maanden december, maart en april. Van mei tot november is het droge seizoen.