Mikumi National Park

Het 3.230 km² grootte Mikumi National Park staat bekend om haar prachtige vergezichten. Mikumi wordt gezien als de ingang naar de Southern Circuit. Ten zuidoosten van Mikumi ligt het prachtige Selous Game Reserve, ten zuidwesten ligt het Udzungwa Mountains National Park en nog iets verder naar het westen - op 4 uur rijafstand - ligt het Ruaha National Park.

De groene vlaktes van Mikumi National Park - gelegen op 500 meter hoogte - worden aan de noordzijde geflankeerd door de indrukwekkende Uluguru Mountains en in het zuidoosten door de Rubeho Mountains. Vanuit het zuiden naar het noorden stroomt de Mkata rivier door het park, om vervolgens via de Wami rivier zijn weg naar de Indische Oceaan te vervolgen.

Mikumi National Park is vanuit Dar es Salaam gemakkelijk te bereiken. Het park ligt op 4 uur rijden van de stad langs de Tanzam Highway, bij het dorpje Mikumi. De Mikumi delta, die omringd wordt door aangrenzende bergen, bepaalt het landschap en trekt grote aantallen wild aan, zoals olifanten, buffels en antilopen.

Weidse graslanden domineren de vlaktes. Het Mikumi National Park heeft een grote variatie aan wilde dieren, dezelfde die u ook in Selous kunt bewonderen, maar dan op een veel kleinere oppervlakte. Olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, giraffen, wildebeest, zebra’s, impala’s en wrattenzwijnen - u kunt ze hier allemaal zien. Maar ook sabel antilopen en kudu’s zijn hier te vinden, vooral in de heuvels in het zuiden van het park.

Nadeel van Mikumi is dat maar een klein deel van het park toegankelijk is. Vooral de Mkata ’flood plain’ is een populair gebied voor ’game-drivers’. Hier vindt u de mooie vergezichten op een savanne landschap vol met dieren, dat wordt gecontrasteerd met de heldere blauwe hemel. Ook luipaarden, leeuwen en wilde honden worden hier regelmatig gespot. Door de grote diversiteit aan vegetatie is het Mikumi National Park een belangrijke territorium voor de ruim 380 verschillende vogelsoorten die hier zijn geteld.

Het regenseizoen is van december tot mei, maar daartussen is er een droog seizoen in januari en februari.