Selous Game Reserve

Het Selous Wildreservaat is met z’n 54.490 km² het grootste natuurgebied van Afrika, het is tweemaal zo groot als het Serengeti National Park. De naam Selous komt van een beroemde olifantenjager Frederick Courtney Selous (1930), die begraven ligt in het noorden van het wildpark. Het reservaat wordt doorsneden door tal van rivieren, zoals de Ruaha, Rufiji, Kilombero en Luwega rivieren. Het glooiende gebied is zeer gevarieerd, de hoogte varieert van 100 tot 1300 meter. Het reservaat is vanwege z’n grote ecologische waarde door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Er wordt aangenomen dat hier de grootste concentratie aan wilde dieren leeft van heel Tanzania.

De levensader door het park is de Rufiji rivier, zodat in Selous - als één van de weinige reservaten in Tanzania- boottochten kunnen worden gemaakt. Door regelmatige overstromingen van de Rufiji rivier worden permanente meren gevormd, die een grote aantrekkingskracht hebben op de wilde dieren.

Het park kent een grote variatie aan vegetatiezones, van dicht struikgewas tot open met bomen begroeid grasland. De rivieroever is begroeid met ruim 2000 plantensoorten, die een grote diversiteit aan vogels aantrekken. Ook vind u hier enorme wildpopulaties, waaronder de grootste kuddes buffels, olifanten, nijlpaarden en zwarte paardantilopen (sabelantilopen) ter wereld. Verder zijn er zwarte neushoorns, giraffen, krokodillen, wilde honden, cheeta’s en leeuwen. Ook de hoeveelheid waadvogels in de rivierdelta is indrukwekkend. Ook leven in de rivier veel nijlpaarden en krokodillen.

Ondanks z’n enorme omvang is slechts 10 procent van het park (het noordelijk deel) toegankelijk voor toeristen. De rest bestaat uit privéconcessies en gebieden waar wetenschappelijk onderzoek wordt verricht.

Er liggen alleen kleinschalige safarikampen in het park, wat een verblijf hier een zeer exclusief karakter geeft. Tijdens uw verblijf in Selous kunt u deelnemen aan ’game drives’ per terreinwagen, of een boottrip maken over de machtige Rufiji rivier of onder leiding van een ervaren (gewapende) gids een wandelsafari maken.

Na uw safari kunt u heerlijk ontspannen op de veranda van uw comfortabele safarikamp, prachtig gelegen aan de oevers van de rivier. Wanneer de zon ondergaat en een oranje gloed het landschap kleurt, komen de dieren in de schemer naar de oevers van de rivier om te drinken voordat de nacht invalt. De volgende morgen kunt u er - samen met uw persoonlijke gids - vroeg op uit trekken voor een wandelsafari, die u pas echt doet beseffen hoe uniek dit gebied is in Afrika !

Selous is bij uitstek geschikt om per fly-in safari te bezoeken. Het beste seizoen voor safari’s is gedurende droge tijd van juni t/m oktober. Selousligt op slechts 45 minuten vliegen vanaf Dar es Salaam of Zanzibar.

Accommodaties in het Selous Game Reserve

Selous Kulinda Camp | Impala Tours

Selous Kulinda Camp

Selous Kulinda Camp heeft een adembenemend uitzicht op de Rufiji rivier, waar vaak nijlpaarden en krokodillen te zien zijn. Het kamp bestaat uit 9 standaard en 5 deluxe tenten met privé zwembad en ligt op ca. 8 km van het Selous GR.

Selous Serena Camp | Impala Tours

Selous Serena Camp

Dit luxe kamp bestaat uit 12 klassieke safaritenten ingericht met koloniale meubels uit rozenhout, weelderige tapijten, fonkelende kroonluchters en een Victoriaans bad. Het kamp heeft een mooie ligging aan de Rufiji rivier in het Selous Game Reserve.

Selous Riverside Safari Camp | Impala Tours

Selous Riverside Safari Camp

Dit gezellige en betaalbare kamp ligt aan de prachtige Rufiji rivier. Het kamp heeft zowel 9 grote modderhutten langs de rivier als 4 eenvoudige tenten in het bos. Er wordt een breed scala aan dagelijkse activiteiten aangeboden.