Arusha

Arusha is een van de aantrekkelijkste steden van Tanzania. Zij ligt tussen weelderig groene landstreken aan de voet van de Mount Meru (4556 meter), die vanuit Arusha beklommen kan worden. In de omgeving liggen vele koffie-, tarwe- en maïsplantages die beheerd worden door de Waarusha- en Wameru-stammen. Zo nu en dan zult u leden van die stammen tegenkomen in het centrum van de stad.

Voor reizigers is Arusha vaak de toegangspoort voor safari’s naar de Serengeti, Lake Manyara, Tarangire en de spectaculaire Ngorogoro Crater. Arusha is ook de belangrijkste uitvalsbasis voor de beklimming van de Mount Kilimanjaro.

De stad heeft vanwege de relatief hoge ligging (circa 1350m) een aangenaam klimaat. Het stadje ligt te midden van een rijk landbouwgebied en is ook het centrum van de handel. Arusha is een stad om een typische Afrikaanse markt te bezoeken. Wie vanuit Afrika houtsnijwerk mee wil nemen naar Nederland kan de kunstnijverheidscentra van Arusha binnenstappen.

Arusha is een leuke stad om in rond te lopen en om dingen te bezichtigen. Het winkelgebied is bijzonder levendig en ook zijn er goede ambachtelijke winkeltjes die zeer indrukwekkende voorbeelden van het ’Makonde’-snijwerk aanbieden tegen lagere prijzen dan in bijvoorbeeld Dar es Salaam. In Arusha is ook een permanente markt.

Accommodaties in Arusha

Arumeru River Lodge | Impala Tours

Arumeru River Lodge (MC+)

Arumeru River Lodge ligt op een voormalige koffieplantage, omgeven door een weelderige tuin. De lodge beschikt over 20 ruime kamers, een uitnodigende lounge en een groot terras met een prachtig uitzicht op de Kilimanjaro en Mount Meru.

Arusha Coffee Lodge | Impala Tours

Arusha Coffee Lodge (MC+)

Deze luxe lodge ligt op een koffieplantage aan de voet van Mt. Meru. Naast 30 elegante kamers in vrijstaande plantagewoningen, vindt u hier een gezellige lounge met open haard, een omsloten intiem zwembad en een populair tuinterras.

Moivaro Coffee Lodge | Impala Tours

Moivaro Coffee Lodge

Deze gezellige lodge ligt op een koffieplantage, ten oosten van Arusha. 40 ruime stenen cottages met rieten dak, privéterras en open haard, liggen verspreid over een prachtige tuin. Het terras heeft een fantastisch uitzicht op Mt Meru. De lodge biedt een dagelijkse dorpswandeling aan.

African View Lodge | Impala Tours

African View Lodge

Deze charmante lodge ligt aan de ingang van het Arusha NP, met een prachtig uitzicht op Mt Meru. De 20 bungalows hebben elk een eigen Tanzaniaans thema en een dak in traditionele Mt. Meru stijl, bedekt met bananenbladeren.

Arusha Ngurdoto Crater National Park

Ondanks de kleine oppervlakte van dit park, 52 km², en het feit dat de afstand naar Arusha slechts kort is, zijn er opmerkelijk veel bezienswaardigheden. Er is een kleine krater, een regenwoud, een acaciabos, en een sliert van kratermeren. Op een heldere dag heeft u vanuit dit park een prachtig uitzicht op de Kilimanjaro. Het terrein is niet geschikt voor grote kuddes; daarentegen leven er wel giraffen, kleine olifantenkuddes, buffels en klein roofwild. In het beboste deel leven de prachtige zwart/witte Colobus apen. In de meren strijken vaak de twee flamingosoorten neer. Van dit landschap zult u vooral bij helder weer prachtige opnames kunnen maken.

Kilimanjaro International Airport

Kilimanjaro Internationaal Airport is een ideaal vliegveld indien u uw safari begint in het noorden van Tanzania of wanneer u de Kilimanjaro gaat beklimmen. De luchthaven ligt aan de voet van de Mount Kilimanjaro, tussen in de plaatsen Arusha en Moshi.

KLM heeft dagelijks een rechtstreekse dagvlucht op Kilimanjaro Airport. Indien u uw reis afsluit met een strandvakantie op één van de eilanden, kunt u vanaf Dar es Salaam of Zanzibar weer terugvliegen naar Amsterdam.