Lake Manyara National Park

Het Lake Manyara National Park ligt op nog geen 2 uur rijden van Arusha, in de ’Great Rift Valley’. Het natuurpark ligt gunstig als tussenstop op weg naar de spectaculaire Ngorongoro Crater en het beroemde Serengeti National Park.

Ook al is het Lake Manyara National Park relatief klein (325 km²), het gebied is zeer divers van landschap en biedt een grote wilddichtheid. Het grootste deel van het natuurpark wordt in beslag genomen door het meer, waarvan de omvang sterk verband houdt met de neerslag en het grondwater. De oever is vlak en zanderig en grenst in het noordelijke deel aan tropisch bos met enorme mahoniebomen en acaciasoorten. Boven de kokend hete bronnen aan de uiterste zuidkant van Lake Manyara National Park kunt u klipspringers op de rotsen zien staan.

Een netwerk van zandpaden voert u door het gebied. De vegetatie wordt gekenmerkt door de vele acacia’s, baobabs en ’fever trees’. Er leeft een grote populatie giraffen, olifanten, buffels en andere grazers in het park. Wat de roofdieren betreft treft u hier luipaarden en leeuwen aan. Bijna 500 vogelsoorten concentreren zich rondom het meer. Reigers, pelikanen, visarenden en de duizenden roze flamingo’s zijn een ware lust voor het oog. Er is ook een goede kans dat u hier de neushoornvogel en de zwarte adelaar ziet.

Wanneer u Lake Manyara National Park binnenrijdt, waant u zich in een tropisch oerwoud vol apen, watervallen, kabbelende beekjes met kristalhelder water en warmwaterbronnen. De weg vervolgt door via een dicht oerwoud naar open graslanden, bossen, moerassen en uiteindelijk naar Lake Manyara. Het meer zelf heeft een oppervlakte van 390 km², en vormt het leefgebied van grote kuddes olifanten (de grootste dichtheid van heel Tanzania per km²), buffels, giraffen, impala’s, nijlpaarden en een grote variëteit aan kleine dieren.

Het Lake Manyara National Park staat bekend om de leeuwen die - net als de cheeta’s en luipaarden - in bomen klimmen. De verklaringen voor dit opmerkelijke tafereel lopen nogal uiteen.

Ernest Hemingway noemde Lake Manyara "the most beautiful thing I’ve seen in Africa". Vanaf de rand van de ’Escarpment’ - de steile rotswand aan de westzijde van het park waar zich de meeste lodges bevinden - heeft u een betoverend uitzicht over het meer. In de natte tijd vormen zich hier indrukwekkende watervallen.

Accommodaties in het Lake Manyara National Park

Lake Manyara Serena Safari Lodge | Impala Tours

Lake Manyara Serena Safari Lodge (MC+)

Deze prachtige lodge heeft dankzij zijn hoge ligging een fantastisch uitzicht over de vlakte van de Great Rift Valley en Lake Manyara. De 67 kamers zijn kleurrijk ingericht en ondergebracht in ruime rondavels.

Sanctuary Swala Camp | Impala Tours

Sanctuary Swala Camp

Swala Camp ligt in een afgelegen gebied van Tarangire NP en heeft een chique, eigentijds Afrikaans design. De 12 luxueuze safaritenten liggen in de schaduw van acacia's en hebben uitzicht op een drukbezochte drinkplaats.

Lake Manyara Kilimamoja Lodge | Impala Tours

Lake Manyara Kilimamoja Lodge

Deze lodge heeft een adembenemend uitzicht op Lake Manyara, Mt Meru en op heldere dagen zelfs de Kilimanjaro. De 5* lodge heeft 50 smaakvol ingerichte suites en biedt vele activiteiten aan.

&Beyond Lake Manyara Tree Lodge | Impala Tours

&Beyond Lake Manyara Tree Lodge

Tree lodge heeft een fantastische locatie in een afgelegen deel van het NP. De negen boomhut suites op palen worden omgeven door een mahoniebos, waar vaak olifanten op bezoek komen. U kunt een handje meehelpen in de interactieve keuken.

Activiteiten in Lake Manyara National Park

Als u na een rit door het regenwoud bij het meer uitkomt, valt onmiddellijk de variatie aan watervogels op, zoals pelikanen, aalscholvers, ooievaars en flamingo’s. De flamingo’s worden aangetrokken door de algen in het alkalische meer. Als na de regentijd het water hoog genoeg staat, kunt u kanotochten maken over het 50 kilometer lange meer.

Boven aan de steile rotswand kun je abseilen. Ook kunt u mountainbiketochten en boswandelingen maken aan de westrand van het park, om een indruk te krijgen van het leven in de dorpen in de omgeving.