Lake Natron

Op de grens tussen Tanzania en Kenia - in de ’Great Rift Valley’ en te midden van een vulkanisch maanlandschap - ligt Lake Natron, dé broedplaats voor de flamingo’s in Oost-Afrika. Het zoutwatermeer ligt aan de voet van een zeer actieve vulkaan: de Oldonyo Lengai (Masai voor ’berg van god’). Deze vulkaan barstte voor het laatst uit in 2007, 2006, 1983 en 1966.

De bijzondere kleuren van Lake Natron zijn het gevolg van de blauwe algen die goed gedijen in het zoute water van dit meer. Wandelen naar het meer en de beekjes en watervallen op de nabijgelegen steile helling is een unieke ervaring. In het noorden van het meer zijn luchtspiegelingen een regelmatig verschijnsel.

In het droge seizoen verdampt veel water uit het meer en het resterende water verzout. In deze omgeving gedijen micro-organismen zoals blauwalgen prima. De pigmenten hiervan veroorzaken een diep rode kleur in de diepere gedeelten van het meer, en oranje in de ondiepere delen van het meer. Maar dat is niet alles wat er kleurrijk is: Lake Natron is de enige broedplaats van de dwerg flamingo’s. Elk jaar komen er twee miljoen dwerg flamingo’s samen om hun eieren te leggen en te broeden. Ze eten de blauw-groene algen met rood pigment en zij krijgen zo de roze kleur.

Een klein deel van Lake Natron ligt in Kenia, van waar u het natuurpark ook kunt bezoeken.