Mkomazi National Park

Het Mkomazi National Park ligt oostelijk van de Pare bergen in Oost-Tanzania, net ten zuiden van de grens met Kenia en het Tsavo National Park. Het park beslaat 3701 km² en bestaat uit heuvelland en vlaktes met savannevegetatie, waarvandaan u uitzicht heeft op Mount Kilimanjaro.

Mkomazi National Park werd gevormd door samenvoeging van twee oorspronkelijke natuurreservaten in het Lushoto district: Umba Game Reserve in Oosten en Mkomazi Game Reserve in het Westen. Het gebied werd opengesteld voor half-nomaden, zoals de Parakuyo, Sambaa, Pare en de Masai die hier hun vee lieten grazen. In de jaren tachtig van vorige eeuw liepen hier ruim 80.000 stuks vee en werd er veel gestroopt. De overheid greep in en verklaarde het gebied ontoegankelijk voor de herders. De populatie van zwarte neushoorns en olifanten was als gevolg van stroperij nagenoeg uitgeroeid; overbegrazing, opzettelijke branden en illegale jachtpartijen hadden ook hun tol geëist.

Mkomazi kreeg in 2006 de status van National Park, vooral met het oog op het behoud van de bedreigde zwarte neushoorn. Het Mkomazi Rhinos Project wordt beheerd door het Tanzania Wildlife Protection Fund. De zwarte rhino’s zijn afkomstig uit Zuid-Afrika en dankzij het kweekprogramma wil de overheid Mkomazi en de Ngorongoro Crater opnieuw met deze dieren bevolken.

In Mkomazi leven olifanten, hartenbeesten, zebra’s, en diverse antilopensoorten. Kudde grafantilopen overleven in het Mkomazi landschap, waar andere antilopen dat niet kunnen. De grafantilopen kunnen zelfs op hun achterpoten staan om de kleine bladeren van stekelige struiken en bomen te bereiken. Ook leven er leeuwen, luipaarden, cheeta’s en buffels in het park. In het gebied huizen ook vele soorten slangen en 450 vogelsoorten.

Mkomazi is geliefd voor wandelsafaris en trektochten. Toeristische accommodaties zijn hier bijzonder schaars, zodat dit beschermd gebied heel weinig bezoekers trekt. Bovendien is het dikwijls droog en stoffig in het park en zodra de waterpoelen uitdrogen verspreiden de dieren zich meer.