Gombe Stream National Park

Het Gombe Stream National Park is beroemd geworden dankzij Jane Goodall, de primatologe die vanaf de jaren ’60 hier jarenlang in de bossen woonde om het gedrag van de chimpansees te bestuderen. U vindt hier ook het Jane Goodall Institute. Gombe Stream National Park bestaat vooral uit regenwoud, waar u naast chimpansees ook vervet- en colobusapen, bavianen, bosvarkens en kleine antilopen kunt zien. Ook is er een grote verscheidenheid aan tropische vogels. Als u onder deskundige begeleiding op zoek gaat naar de chimpansees, heeft u af en toe vanuit de beboste heuvels een prachtig uitzichten op Lake Tanganyika.

Gombe Stream National Park en Mahale Mountains National Park, dat ook aan Lake Tanganyika ligt, zijn de enige twee plaatsen in Tanzania waar het mogelijk is om chimpansees in het wild te bekijken. Deze twee parken bieden überhaupt de beste mogelijkheid in Afrika om chimpansees in hun natuurlijke omgeving van dichtbij te zien. Wees wel voorbereid op een stevige wandeling met enkele beklimmingen van heuvels over soms glibberige paadjes. De chimpansees leven in familiegroepen en verstoppen zich vaak diep in de jungle. Maar als u met uw gids eenmaal bij een groep chimpansees bent aangekomen, is het verrassend hoe gemakkelijk de dieren uw aanwezigheid accepteren.

Gombe Stream National Park is het kleinste park van Tanzania, het ligt 16 km ten noorden van Kigoma aan de oever van Lake Tanganyika. Het is een park zonder wegen, waar u alleen te voet de pure natuur kunt ervaren. Het park is in 1968 ontstaan ter bescherming van 150 chimpansees, die hier destijds leefden. Het park bestaat uit een ruig bergachtig terrein, dat gedomineerd wordt door steile kliffen en valleien met dichte jungle, waar kleine riviertjes doorheen stromen. De grotere dieren gebruiken vooral de rivieren als drinkplaats, vooral in de drogere maanden.

Het park ligt ingeklemd tussen – aan de westzijde – Lake Tanganyika en – aan de oostzijde – de bergen van het Rift Escarpment, die nog eens 750 meter boven de heuvels uittoornen. Gombe Stream National Park is gemakkelijk en snel bereikbaar vanuit Kigoma.