Kigoma

Kigoma is de grootste stad in westelijk Tanzania. De havenstad ligt halverwege de oostelijke oever van het Lake Tanganyika, vlakbij de grens met Burundi. De stad heeft ongeveer 131.000 inwoners en is bereikbaar per vliegtuig en per trein vanuit Dar es Salaam. De belangrijke oost-west spoorwegverbinding werd in 1915 aangelegd, om het "ontoegankelijke" hart van Afrika te ontsluiten.

Vanuit Kigoma vertrekken veerboten noordwaarts richting Bujumbura in Burundi, westwaarts richting Kalunda-Uvira in Congo en zuidwaarts in de richting van Mpulungu in Zambia. De wegverbindingen naar Kigoma zijn echter bijzonder slechte (uitsluitend via zand en grind paden), waardoor de stad nog steeds behoorlijk geïsoleerd aanvoelt. In de regentijd zijn de wegen naar Kigoma vaak ontoegankelijk.

Kigoma vormt een ideale basis voor een bezoek aan het Gombe Stream National Park, waar Jane Goodall vanaf de jaren ’60 jarenlang in de bossen woonde om het gedrag van de chimpansees te bestuderen. U kunt hier het Jane Goodall Institute bezoeken, maar nog interessanter is om met een gids het park in te trekken op zoek naar een chimpansee familie. Het Gombe Stream National Park ligt 16 km noordelijk van Kigoma.

Iets ten zuiden van Kigoma - aan het Tanganyika meer - ligt het plaatsje Ujiji, waar twee beroemde ontdekkingsreizigers, Stanley en Livingstone, elkaar op 10 november 1871 onder een mango boom ontmoeten. Stanley sprak bij de ontmoeting de later legendarische woorden "Dr. Livingstone, I presume?". Livingstone was op expeditie in het hart van Afrika op zoek naar de bronnen van de Nijl, maar werd al 3 jaar vermist. Stanley werd erop uitgestuurd om hem te vinden. Een plaquette markeert de plek waar de ontmoeting plaatsvond. Het dorp was in de 19e-eeuw berucht vanwege de slavenhandel, maar is ondertussen een buitenwijk van Kigoma geworden.

In een klein museum wordt de ontmoeting van Henry Morton Stanley en David Livingstone uitgebeeld. In het dorp bevindt zich verder een groot stenen monument met een kruis als gedenkteken voor Livingstone, zijn hart werd na zijn overlijden in 1873 in Ujiji begraven (de rest van zijn lichaam werd in de Westminster Abbey in London begraven).