Dodoma

Dodoma is sinds 1973 de hoofdstad van Tanzania. Het is echter niet het belangrijkste commerciële centrum, want dat is Dar es Salaam. Hoewel er wat aan wijnbouw wordt gedaan is deze stad voor de reiziger niet zo interessant. Dodoma ligt op 6 uur rijden van Dar es Salaam.

Dodoma ligt centraal in Tanzania en ten westen van Dar es Salaam. Dodoma heeft ongeveer 324.500 inwoners en is naast de hoofdstad van Tanzania ook de hoofdstad van de regio Dodoma. Ondanks dat het de hoofdstad is is Dodoma in vergelijking tot Dar es Salaam veel kleiner en minder ontwikkeld. Dodoma is een spoorwegknooppunt en agrarisch handelscentrum dat via de weg en de rivier te bereiken is.f

In 1907 is Dodoma gesticht onder de Duitse koloniale heerschappij. Langzaam maar zeker werden hoofdkantoren van belangrijke bedrijven naar Dodoma verplaatst. De plannen voor het verplaatsen van de hoofdstad naar Dodoma werden dan ook gemaakt in de jaren zeventig. In 1996 verhuisde het parlement naar de nieuwe hoofdstad, veel overheidsdiensten zijn echter nog in Dar es Salaam te vinden.