Zululand

Zululand ligt in het oosten van KwaZulu-Natal en strekt zich uit van Tugela River tot de grens van Mozambique en van Vryheid in het westen tot het spectaculaire Hluhluwe-Imfolozi Park in het oosten. Het grootste deel wordt ook wel Maputaland genoemd. De Zulu’s vormen samen de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika en nergens anders in het land komt een traditionele cultuur zo sterk naar voren als in deze streek. De Zulu’s leven hier nog zoveel mogelijk naar hun traditionele gewoonten en gebruiken. Misschien ken je de tv-serie ‘Shaka Zulu’ uit 1984 die hier is opgenomen. In het commerciële Shakaland kun je de televisieset nog zien en zie je demonstraties van traditionele Zulu-gebruiken. Het gebied van de amaZulu’s (‘zulu’ betekent hemel) is schitterend en erg divers. In het oosten liggen gouden stranden aan de Indische Oceaan. Trek je het binnenland in, kom je langs golvende velden, kronkelende valleien, bossen, reservaten en bergpieken die door de wolken worden omgeven. Er leven verschillende soorten wildlife. Zo tref je hier de Big Five, krokodillen, nijlpaarden, olifanten, antilopen en vele soorten vogels.

Het echte Zulu-gevoel

Een bezoek aan dit gebied laat je kennis maken met de Zulu-cultuur. Helaas zijn de dorpen door het vele toerisme nogal vercommercialiseerd en is het echte Zulu-gevoel moeilijk te bespeuren. Maar maak je een rondrit door het gebied zul je wel in contact komen met de authentieke Zulu-cultuur. Zo zie je overal typische lemen hutjes waar Zulu’s leven van wat het land hen te bieden heeft. Ze hebben vaak te maken met waterschaarste en zijn wat hun oogsten betreft afhankelijk van de grillen van het weer. Mede hierdoor eren veel Zulu’s hun goden en houden zij zich vast aan diverse, uitgebreide ceremonies. Een van deze tradities is ‘healing’. Vroeger was hiervoor een strikte scheiding tussen man en vrouw. De man, de inyanga (kruidendokter), was degene die zich concentreerde op het vinden van natuurlijke geneesmiddelen. De vrouw, de isangoma (waarzegster), heeft paranormale gaven en legde contact met de voorvaderen. Tegenwoordig is er meestal geen sprake meer van een heel strikte scheiding en heeft de Westerse geneeskundige traditie ook hier voet aan de grond gekregen. Maar nog steeds zijn de traditionele geneeswijzen in kleinere plaatsen en nederzettingen aanwezig.

Eshowe en Ulundi

Bekende Zulu-plaatsen zijn Eshowe en Ulundi. Eshowe is het oudste Zulu-stadje en telt ongeveer 15.000 inwoners. De naam komt van het fluitende briesje dat door de inheemse bomen fluistert. Het was een populair vakantie-oord van Zulu-koningen en een goed uitgangspunt om Zululand te verkennen. Ulundi dateert uit 1873 en telt nog een aantal oude huisjes, maar is sterk aan het moderniseren. Hier vond in 1879 de laatste slag van de Anglo-Zulu oorlog plaats waarbij 10 tot 15 meer Zulu-slachtoffers vielen dan bij de Britten. In Zululand zijn verschillende plekken die je doen herinneren aan deze oorlog. Babanango is een goede plek om de zogenaamde Battlefields Route te starten.

Simunye

Een leuk en wat minder commercieel Zulu-dorp is Simunye. Het dorp ligt bijna volledig geïsoleerd in de prachtige Mfule riviervallei. Je kunt het alleen bereiken via een onverhard pad. Het dorp wordt bewoond door de Biyela-clan en bestaat uit hutten en rondavels, gemaakt van natuurlijke materialen. Je maakt er als bezoeker kennis met de Zulu-cultuur en met de chief van de stam. Omdat hij geen Engels spreekt wordt er gecommuniceerd met kralen en via dorpsgenoten. Er wordt gekookt, gedanst en gezongen. Werkelijk een unieke ervaring!

Biertje meedrinken

De beste manier om een Zulu-dorp te bezoeken, is door dit lopend te verkennen. Ga naar het dorpsplein waar iedereen samenkomt om de laatste roddels door te nemen. De Zulu’s zijn erg gastvrij en vinden het leuk om je uit te nodigen in hun huisje. Drink een biertje met ze mee want voor 10 cent kun je al een liter krijgen. Wanneer Zulu’s je met bier verwelkomen, weet je dat ze blij zijn met je komst. Overigens wordt er vaak bier tijdens ceremonies gebruikt. In Zululand zijn een aantal leuke festivals die de rijke Zulu-cultuur vieren. Op de laatste dag van september kun je in KwaDukuza naar het King Shaka Day Festival waar je samen met de huidige Zulu-koning een hommage brengt aan de Zulu-held, King Shaka. In oktober vindt het Shembe Festival plaats en komen ruim 30.000 Zulu’s in Judea (15 km ten oosten van Eshowe) samen om het Holy Nazareth Baptist-geloof te vieren, een vermenging van het traditionele Zulu-geloof met het christendom.

Natuur

Zululand kent verschillende natuurlijke attracties. In het kustgebied bevinden zich enkele natuurreservaten als het Nyala Game Reserve, het Greater St Lucia Wetland Park en het Hluhluw-Umfolozi Game Reserve. Het Pongola Game Reserve is het oudste game reserve van de hele wereld en stamt uit 1894. Hier leven vele soorten wildlife waaronder olifanten, wildebeesten, giraffen en neushoorns. Er zijn in Zululand diverse geweldige wandelingen te maken, vooral wanneer je van een stevige hike houdt. In het Hluhluw-Umfolozi Game Reserve zijn er een aantal mooie wilderness trails uitgezet. Let wel op: er komt malaria in Zululand voor. Neem hiervoor anti-malariamedicatie in. Zululand ligt in het oosten van KwaZulu-Natal en te bereiken via de N2 en de R618. Er komen ook verschillende lokale bussen en minibus taxi’s.