Slagveldenroute

Gedurende het grootste deel van de negentiende eeuw en in het begin van de twintigste eeuw vonden er in het achterland van KwaZulu-Natal een reeks gewelddadige conflicten plaats tussen Zulu’s, Boeren en Britten. De vredige, glooiende graslanden en beboste heuvels in deze omgeving verraden nauwelijks iets over de bloedige veldslagen die hier hebben plaatsgevonden. Rond 1825 ging Zulu-koning Shaka op veldtocht met als doel de verdeelde stammen te verenigen. Tachtig jaar lang was de hele omgeving in beroering en werden er oorlogen gevoerd tussen de Zulu’s en de Ndwandwe, de Zulu’s en de Boeren en tussen de Boeren, de Engelsen en de Zulu’s.

De Slagveldenroute voert je langs verschillende ‘battlefields’, monumenten en musea die je een beeld van deze bloedige periode geven. Durban is een mooi startpunt voor de route. Hier verzamelden de Britten hun troepen voor de Anglo-Boerenoorlog. Ga dan via de N3 en de R74 richting Estcourt, het meest zuidelijke punt dat door de Boeren in the Anglo-Boerenoorlog is bereikt. Reis naar het noorden naar Colenso, waar een Britse poging om de Tugelarivier over te steken en Ladysmith te ontzetten in een ramp uitmondde, ook wel bekend als de slag van Colenso. Je vindt hier verschillende monumenten en een museum. Ten noorden van Estcourt ligt Ladysmith, de plaats van de beroemde 118-daagse belegering van het Britse garnizoen door de Boeren strijdkrachten. Hier ligt een heuvel, bekend als Spioenkop, waar Britse soldaten werden weggemaaid door het vuur van de Boeren die boven hen lagen.

Accommodaties aan de Slagveldenroute

Three Tree Hill Lodge | Impala Tours

Three Tree Hill Lodge

Gelegen tegen de prachtige achtergrond van de Drakensbergen, biedt deze koloniale lodge spectaculaire landschappen, landelijke gerechten van lokaal geteelde produkten en een warme gastvrijheid.

Rorke’s Drift

Volg je de R33 dan kom je bij Dundee. Hier vanuit kun je andere plaatsen bezoeken, onder andere Talana Hill, de plaats van de eerste schermutselingen van de Anglo-Boerenoorlog. In het Talana Museum kunnen excursies worden geboekt naar de nabijgelegen slagvelden. Op korte afstand van de stad ligt het Anglo-Zulu slagveld Isandlwana, waar de Britten een grote nederlaag leden op 22 januari 1879. Een paar kilometer verder ligt Rorke’s Drift. Dit het museum vertelt het verhaal van hoe een buitenpost met slechts 139 soldaten zich probeerde te verdedigen tegen een aanval van 4.000 Zulu-krijgers. Ten noorden hiervan, in Vryheid, illustreert het Lukas Meyer Museum de twee belangrijkste Anglo-Zulu-oorlogen bij Hlobane en Khambula.

Ga van Vryheid naar de plaats van de Slag bij de Bloedrivier, waar op 16 december 1838 een leger van 15.000 Zoeloes werd teruggedreven door 464 Boeren. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als symbool voor de politieke en religieuze overwinning van de Boeren op de Zulu’s, en werd een nationale feestdag. Eerst heette dit de Dag van de Gelofte, maar na afschaffing van de Apartheid werd deze dag ’Verzoeningsdag’ genoemd. Verzoeningsdag wordt elk jaar op 16 december gevierd. Bij de Bloedrivier wordt de Slag gesymboliseerd door een cirkel van bronzen wagens.

Volg de R34 naar Ulindi. Dit is de plek waar de Britten uiteindelijk de overwinning behaalden in de Anglo-Zulu oorlog. Niet ver daar vandaan, bij Gqokli Hill, zette koning Shaka, de legendarische Zululeider, succesvol zijn "bulls horn" oorlogstactiek in tegen het in aantal superieure Ndwandwe-leger. Verder naar het zuiden stuit je op Eshowe waar je een aantal historische plaatsen kunt bezoeken, waaronder het prachtige Fort Nongqayi Museum Village. Vanuit hier kun je weer terug naar Durban. De Slagveldenroute ligt in Zululand in het noordoosten van KwaZulu-Natal.