Pietermaritzburg

Pietermaritzburg is een prettig stadje middenin in de groene heuvels in de Midlands van KwaZulu-Natal. Het stadje heeft een mengelmoes van Engelse, Indiase, Afrikaanse en moderne invloeden met veel historische gebouwen. Hier vind je een rijke variatie van architectuurstijlen en alles is prima te voet te verkennen. Een van de oudste wijken, The Lanes, is een labyrint van steegjes en geeft een mooi beeld van Pietermaritzburg uit vroeger tijden. De stad is in 1836 als landbouwnederzetting gesticht door Afrikaner boeren. De Britten annexeerden de stad maar behielden de naam, die ook wel als PMB wordt afgekort. Er zijn een aantal interessante gebouwen te bezoeken, zoals het Parlementsgebouw, het Natal Museum, het Raadhuis en enkele koloniale huizen aan de Longmarket Street.

De Tatham Art Galery huist in het oude prachtige hooggerechtshof. Het museum heeft Franse en Engelse kunst uit de 19e en 20e eeuw. Op de Church Street is een standbeeld van Gandhi te zien.

Gandhi moest in 1893 in het Pietermaritzburgstation een eersteklaswagon verlaten omdat hij niet blank was. Verder kun je in deze plaats heerlijk slenteren door de omringende bossen en botanische tuinen en een bezoek brengen aan de natuurreservaten en recreatiegebieden in de omgeving. Pietermaritzburg ligt in het oosten van KwaZulu-Natal aan de N3.