Alexander Bay

Alexander Bay – gelegen in het uiterste noordwesten van Northern Cape - was tot voor kort verboden gebied voor toeristen. In de omgeving liggen grote diamantmijnen van het mijnbouwbedrijf Alexkor. Sinds enkele jaren geeft de mijn rondleidingen aan toeristen.

Alexander Bay ligt aan de monding van de machtige Oranje rivier. Het is een diepzee haven, waar koper en diamanten worden geëxporteerd. De monding van de Oranje rivier is een belangrijk vogelbroedgebied.

De grens naar Namibië – naar Oranjemund - is gesloten (doorgang alleen met een vergunning). De onverharde weg langs de rivier naar het oosten biedt mooie uitzichten en loopt door tot aan het Richtersveld National Park. Er is geen benzinepomp langs deze weg of in het park.

Alexander Bay is bereikbaar over een verharde weg via Port Nolloth, een oude koperhaven die ondertussen dichtgeslibd is. De weg naar de kust door de rode zandheuvels van de Kalahari woestijn met de plotseling opdoemende blauwe oceaan is adembenemend mooi. In de haven van Port Nolloth ziet u nog enkele vissersboten die voor de kust naar kreeft en diamanten vissen. De weg naar Alexander Bay langs de kust is enkele jaren terug opengesteld voor het publiek, maar stoppen onderweg is illegaal.