Richtersveld National Park

Het Zuid-Afrikaanse deel van het Richtersveld National Park ligt aan de zuidelijke oever van de Oranje rivier. Het natuurpark loopt door tot in Namibië, tot aan het Fish River Canyon Park en het Gondwana Canyon Nature Park. Het geheel vormt het Ai Ais Richtersveld Transfrontier Park en is één van grootste natuurparken van Afrika.

De diep uitgesleten valleien, bizarre rotsformaties en de fantastische kleurcontrasten maken een bezoek meer dan waard. Het gebied is eigendom van het inheemse Nama-volk, nomaden die in het gebied met hun kuddes rondtrekken. In het park ziet u hun dorpjes met geweven hutten.

Het ruige gebied lijkt op het eerste gezicht op een onherbergzame woestenij, maar in het gebied leven heel veel reptielen en vogels. In de lente ziet u er veel wilde bloemen. Zo kunt u in het park langs rotswanden de “halfmens” zien, een plant met een  menselijk gestalte en kleine bloemen die uit slurfachtige armen groeien. Er leven meer dan 150 vogelsoorten in het gebied, waaronder de bonte ijsvogel, spoorvleugelgans, Namakwa-zandhoen en de visarend. Er leven geen grote zoogdieren in het park, wel kunt u bavianen, klipspringers, steenbokken en eventueel de zeldzame bergzebra zien.

Ofschoon er in het park zeer weinig regen valt, kunnen de planten in leven blijven van het dauwvocht en de ochtendmist die hier in alle vroegte vanuit de Atlantische Oceaan het land intrekt. Vanwege de extreem hoge temperaturen in de zomer wordt een bezoek aan het park in dat jaargetijde afgeraden. Beste tijd voor een bezoek is het voorjaar. Het park is alleen toegankelijk met een 4wd-voertuig of te voet (over tal van wandelpaden). Er is een bezoekerscentrum met faciliteiten bij Kuboes (toegangsgate) en Sendlingsdrift (aan de Oranje rivier). Bij deze laatste plek kunnen kanotochten worden gemaakt.