Pilanesberg National Park

De krater van een dode vulkaan zorgt voor de ongewone setting van het Pilanesberg National Park. In de prehistorie was dit een kolkende krater, maar nu is het een groot stuwmeer met daaromheen drie groepen heuvels van gestolde lava. Dit is een van de grootste vulkanische complexen van de wereld! De vreemde rotsen en heuvels maken dit een uniek gebied. De heuvels van zo’n 3000 meter hebben de erosie door de eeuwen heen doorstaan. Het complex lijkt van een afstand een grote bubbel in het landschap. De Pilanesberg zelf is de hoogste berg van het geheel en torent zo’n 600 m boven het Mankwa-stuwmeer uit. De vroege komst van de mens in deze omgeving is te zien aan de verschillende menselijke tekens uit de Steen- en de IJzertijd.

Wildverhuizingen

In het Pilanesberg National Park heeft een van de meest ambitieuze wildverhuizingen van Zuid-Afrika plaatsgevonden. In 1979 vond hier het project Operation Genesis plaats waarbij 6000 zoogdieren in het park werden uitgezet. Onder andere zebra’s, elanden, witte en zwarte neushoorns, olifanten en buffels werden erheen gebracht.

Tegenwoordig leven hier zo’n 10.000 dieren in de dichte bossen, valleien en op de glooiende graslanden van het park. Behalve de eerder uitgezette dieren, zie je hier giraffen, nijlpaarden, koedoes, gemsbokken, hartbeesten, waterbuffels, (jacht)luipaarden en de zeldzame bruine hyena. Er vliegen ook nog eens 300 soorten vogels rond. Het Pilanesberg National Park is een van de weinige plekken in Afrika waar een bijna complete, originele fauna leeft.

Uitkijkplaatsen

Voor de bezoekers zijn er verborgen uitkijkplekken gemaakt, zodat je de dieren tot zeer dichtbij kunt benaderen. Er is zelfs getint glas aangebracht waardoor je geen last van zon in je ogen hebt. In het park zijn verschillende lodges, resorts, bungalows en campings waar je kunt overnachten. Je kunt er ook ’s nachts een tour maken. Extra bijzonder is het maken van een ballonnvaart. Het landschap is hier zo uniek dat het de niet geringe prijs van de ballonvaart zeker loont. Het Pilanesberg National Park ligt in het noorden van North-West Province nabij de R510. Neem de afslag bij Mogwase.