Accommodatie in Oeganda

In Oeganda vindt u op de meeste bestemmingen een ruime keuze aan accommodaties, zoals hotels, guesthouses, guestfarms, pensions, safarikampen en game lodges. Er is echter veel kwaliteitsverschil – van eenvoudig en landelijk tot hoogwaardig en luxueus. U dient voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies uit de officiële classificatie van uw overnachtingsplek. In Oeganda zijn veel van de - door de overheid ingevoerde - sterrenkwalificaties niet gebaseerd op de internationaal gehanteerde standaarden. Indien accommodaties met sterren zijn aangeduid, dan betekent dit over het algemeen dat ze volgens de Europese classificatie een ster minder zouden hebben.

Zelf hanteren we een wat striktere classificatie - die loopt van Budget, Middenklasse, First Class tot Deluxe. Deze classificatie is gebaseerd op klantenervaringen en het oordeel van onze medewerkers. Wij zijn ons ervan bewust dat daarbij soms sprake is van subjectieve inschattingen. Zo kan een eenvoudig pension een uitstekende service bieden, terwijl een luxueuze accommodatie met 5 sterren soms een slechte service biedt. Een wisseling in het management of van kok middenin het seizoen kan positief en negatief uitwerken. Een prachtige rustieke ligging in een natuurgebied en een prettige atmosfeer beïnvloeden ook de beoordeling. Voor wat betreft de indeling kunt u van het volgende uitgaan:

We delen accommodatie in de volgende classificatie:

  • Basic
  • Middenklasse / Middle Class (MC)
  • Eerste klasse / First Class (FC)
  • Deluxe (DL

Meer informatie over de regio's in Oeganda

Kampala | Impala Tours

Kampala

De hoofdstad van Oeganda is gebouwd op 7 heuvels en beschikt onder andere over het Nationale Museum en de Makerere universiteit. Andere bezienswaardigheden zijn de Ssezibwa waterval, het Lake Kabaka en een aantal leuke markten.

Oosten van Oeganda | © Lemala

Oosten van Oeganda

Naast de bron van de Victoria Nijl, zijn er twee nationale parken die zeker het bezoeken waard zijn in dit gebied; het Kidepo Valley NP, een nog redelijk onontdekt natuurgebied en het Mount Elgon NP, welke vooral populair is bij vogelaars.

Noordwesten van Oeganda | Impala Tours

Noordwesten van Oeganda

De thuisbasis van het Murchison Falls NP. Dwars door het park stroomt de Victoria Nijl met adembenemende watervallen. Een boottocht over de rivier is een aanrader om het vele wild te aanschouwen.

Zuidwesten van Oeganda | © Thomas Kimmel, Diamir

Zuidwesten van Oeganda

Hier vindt u de zeldzame berggorilla’s. Verder vormen het Queen Elizabeth NP, het meest wildrijke van Oeganda, en het Ruwenzori Mountains NP samen een van de fraaiste natuurgebieden van het land en zelfs van heel Afrika.

Hotels en resorts

Dit zijn grotere en kleine hotelcomplexen met restaurants in de regel met zwembad. Resorts liggen direct of op loopafstand van het strand, respectievelijk aan een meer.

Lodges en kampen

Accommodaties die in de regel in meer of mindere mate ingericht zijn op wildobservaties. Daartoe behoren vogelobservaties en natuuractiviteiten (voorbeeld: excursies in de Tsavo National Park of in de Masai Mara). Voor zover deze accommodaties in de ‘bush’ gelegen zijn, zal slechts een gedeelte beschikken over elektrische stroom. Bij veel accommodaties wordt bewust gekozen voor verlichting middels petroleumlampen en kaarsen – de romantiek en het ‘out of Africa’ gevoel wegen het zwaarst. Waar geen telefoon beschikbaar is, zal het contact met de buitenwereld via radio’s verlopen.

Guesthouses, pensions en guestfarms

Deze accommodaties beschikken in de regel over een beperkt aantal, meestal individueel uitgevoerde kamers. Meestal is er geen restaurant en soms is er geen ontbijtmogelijk. Meestal is de leiding in handen van de eigenaar. Guestfarms in Kenia zijn meestal nog actief in bedrijf en worden door de eigenaar persoonlijk geleid. Er is nauw contact met de landarbeiders en de maaltijden worden meestal in de eetkamer van de boerderij genuttigd tezamen met de eigenaars. Het is voor u een unieke manier om kennis te maken met het land en zijn mensen.