Informatie over Oeganda

Oeganda is geen land om door onervaren chauffeurs op eigen houtje te verkennen. Dit vanwege de slechte staat van het wegennet, de hoge kostprijs van een huurwagen en de weinige overnachtingsmogelijkheden. Het best bezoekt u dit land via een georganiseerde reis, zoals een fly-in safari of een avontuurlijke kampeertocht.Praktische informatie over Oeganda

Electriciteit

220-240 volt Engelse stekkerdozen! Dus verloop stekker meenemen. Vooral wanneer u deelneemt aan wandel of camping safari’s moet u er rekening mee houden dat niet altijd elektriciteit aanwezig is. In dat geval kan een oplader op zonne-energie uitkomst bieden.

Eten & drinken

Tijdens de rondreizen zijn de vermelde maaltijden in de reissom inbegrepen. De drankjes tijdens lunch en diner zijn steeds voor eigen rekening. Een lokale maaltijd kost u gemiddeld USD 15-30, terwijl u in menig lokaal restaurant niet meer dan USD 8-10 kwijt bent.

In het algemeen is het eten in Oeganda van zeer goede kwaliteit en hebben reizigers heel weinig problemen. Wij raden reizigers echter aan om heel voorzichtig te zijn met voedsel dat met ongekookt water in aanraking is gekomen.(bijv groenten en fruit salades). Het is niet aan te raden om ongekookt water te drinken. Mineraal water is echter overal verkrijgbaar en niet duur. Let wel op dat u verzegelde flessen ontvangt.

Feestdagen

Feestdagen die elk jaar op dezelfde datum plaatsvinden zijn:
Nieuwjaar: 1 januari
Bevrijdingsdag: 26 januari
Internationale Vrouwendag: 8 maart
Dag van de Arbeid: 1 mei
Dag van de Martelaren: 3 jun
Nationale Heldendag: 9 juni
Onafhankelijkheidsdag: 9 oktober
Kerstmis: 25 en 26 december

Daarnaast kent Oeganda wisselende feestdagen zoals Goede Vrijdag en Pasen. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten.


Fooien

In de meeste restaurants wordt een bedrag voor servicekosten of bedieningsgeld in rekening gebracht. Indien dit niet het geval is, geeft u meestal een fooi ter hoogte van 5%. Bellboys en kamermeisjes stellen een fooi op prijs. Voor de gidsen tijdens de safari’s geldt een gemiddeld bedrag van USD 5 per persoon per dag.

Fotograferen

Let u erop dat u niet overal zomaar mag fotograferen. Ook kan het gebeuren dat de lokale bevolking niet direct klaarstaat voor een foto. Een glimlach doet dan vaak wonderen of een kleine attentie in de vorm van UGX 250. Officiële gebouwen en vliegvelden mogen nooit worden gefotografeerd.

Geldzaken

De munteenheid is de Ugandese Shilling (UGX). Wij adviseren u geld te wisselen bij aankomst op de luchthaven. Traveller’s cheques zijn alleen in Kampala om te wisselen. Op veel plaatsen - en in alle banken - kunt u ook euro’s wisselen. Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: € 1 = ca. UGX 3.000 (UGX 1000 = ca. € 0,33).

Zowel euro’s als US dollars kunnen in de grotere plaatsen bij wisselkantoren of banken worden gewisseld. Wisselkantoren geven vrijwel altijd een beter koers dan de banken en berekenen bovendien geen commissie.

Creditcard: Creditcards worden niet veel gebruikt in Oeganda. Alleen in steden accepteren hotels en de grotere winkels en restaurants de bekende internationale creditcards. U kunt met uw creditcard ook in een aantal plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de zogenaamde ATM (Automatic Teller Machine) automaten met het bijbehorende logo van uw creditkaart, alsmede bij banken. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort. Ook moet u er rekening mee houden dat banken voor het contant geld opnemen met een creditcard extra commissie in rekening brengen. Zie voor meer details de websites: www.eurocard.nl en www.visa.nl.

Pinpas: Geld opnemen met uw pinpas is alleen in grotere steden mogelijk. Houdt u er rekening mee dit niet altijd mogelijk is.

Gezondheid

Reizigers wordt geadviseerd malariaprofylaxe te nemen. Daarnaast worden een aantal vaccinaties aanbevolen. Voor de laatste stand van zaken raden wij u aan contact op te nemen met de GGD in uw woonplaats of met uw huisarts.

Kleding

De beste kleding om naar Oeganda mee te nemen is een compacte garderobe voor alle seizoenen. Voor een safari bestaan geen officiële kledingvoorschriften. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een hemd of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. Voor overdag heeft u gedurende het gehele jaar lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, terwijl u voor de vroege ochtend en avond een trui of vest zeker nodig heeft. Voor de avond is, vanwege de kans op malaria, kleding met lange mouwen en een lange broek zeer aan te raden.

Dagtemperaturen zijn over het algemeen warm tot heet, dus breng luchtige kleding mee. In de avond kan het afkoelen, vooral in hogere gebieden. Het is dus aan te raden ook een trui mee te nemen.

Goede wandelschoenen en kleding die tegen een stootje kan zijn zeer aan te raden voor trekkingstochten. Vergeet u niet een pet, een zonnebril en een waterdichte jas mee te nemen. De regentijd is van midden september tot november en van maart tot mei.

Lokale belastingen

Op het moment van het vervaardigen van deze informatie was in Oeganda op alle producten BTW van toepassing. De meeste rekeningen die u zult betalen zijn al inclusief dit percentage. Bij vertrek uit Entebbe wordt een lokale vertrekbelasting van USD 20 per persoon in rekening gebracht voor internationale vluchten uit Oeganda.

Medicijnen

Denk aan uw medicijnen en neem iets mee tegen darmstoringen. Denk daarbij aan zoutoplossingen of een reisapotheek. Vraag uw apotheker om advies.

Paspoort & Visum

U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Er bestaat visum plicht voor Oeganda. Het visum is aan te vragen bij de ambassade ofwel bij aan komst op de luchthaven in Entebbe te verkrijgen.

Bij aankomst in Entebbe: De kosten bedragen $ 30 en uiteraard dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Let er op dat u contante dollars bij u heeft !! verder wordt er gevraagd naar een retour ticket, een geldige reden voor verblijf (toerisme), een tijdelijk adres (van uw hotel/safari), en een vaccinatie bewijs van gele koorts.

Aanvraag bij de ambassade: Bij schriftelijke aanschaffing op de ambassade bedragen de kosten Euro 58 U dient 2 pasfoto’s mee te sturen.

Wij adviseren u om het visum vooraf aan te vragen. De kosten bedragen € 58,- voor één inreis of € 95,- voor meerdere inreizen. Het visum is drie maanden geldig of zes maanden bij een visum voor meerdere inreizen. Een transitvisum kost € 30,-. Het visum wordt uitsluitend afgegeven door de ambassade van Oeganda in Brussel. Het consulaat adviseert u dringend om uw visum aanvraag tijdig – d.w.z. minimaal drie weken voor vertrek te regelen.

Taal

De Officiële taal van Oeganda is het Engels. Daarnaast wordt er LOeganda, Swahili en vele lokale talen gesproken.

Telefoon en Communicatie

U kunt meestal wel bellen of faxen vanuit de hotels, maar dit is vrijwel altijd duurder dan vanuit speciale telefoon- en faxwinkels, of met telefoonkaarten. Ook zijn er steeds meer internetcafés. Houd er wel rekening mee dat de internet verbindingen meestal erg traag zijn. Voor het gebruik van een gsm-telefoon raden we u aan om je eigen mobiele aanbieder te raadplegen.

Transfers

Bij vrijwel alle arrangementen zijn de transfers vanaf de luchthaven en/of het hotel inbegrepen. In andere gevallen adviseren wij u in Nederland een transfer te reserveren. Op de luchthavens in Oeganda en bij de hotels zijn taxi’s beschikbaar. Het is aan te bevelen vooraf een prijs af te spreken. Het reizen per minibus (’matatu’) raden wij sterk af.

Tijdverschil

Vergeleken met de Centraal Europese tijd is het in de zomer 1 uur later en in de winter 2 uur later.

Vliegtijden

De gemiddelde vliegtijd naar Entebbe vanuit Amsterdam is ca. 8 uur zonder tussenstop en ca. 11,5 uur met overstap in Nairobi.