Kampala

Kampala is de hoofdstad en het industriële en bestuurlijke centrum van het Oeganda. Kampala is de hoofdstad van Oeganda, en werd in 1890 gesticht door enkele Britse kolonisten die op de ’Mpala heuvel’ een fort neerzetten. De Mpala is een soort antiloop. Later groeide Kampala uit tot een stad gebouwd op 7 heuvels. Op 3 van deze heuvels staan religeuze gebouwen: de Protestante Namirembe kerk, een Katholieke Rubaga kerk en de Kibuli Moskee. In het centrum van Kampala staat ook het Nationale Museum van Oeganda en de de Makerere universiteit.

Andere bezienswaardigheden zijn de Ssezibwa waterval, het Lake Kabaka en de markten van St. Balikuddembe en Nakasero. Ondanks de verwoestende oorlog met Tanzania, eind jaren zeventig, zijn nog enkele gebouwen uit de Buganda-tijd bewaard gebleven. De Kasubi-tomben (graftomben van vier Bugandese koningen) hebben een belangrijke spirituele betekenis voor de Oegandese bevolking. Andere Bugandese overblijfselen zijn het parlement en het gerechtshof van Buganda en de plek waar de kabaka gekroond werden.

Lange tijd bevond de regering van Oeganda zich in Entebbe. Entebbe is een voorstad op ongeveer 40 kilometer afstand van Kampala en ligt aan het Lake Victoria. Het internationale vliegveld bevindt zich hier. De spoorlijn vanaf Mombasa via Nairobi en Entebbe bereikte Kampala in 1915.

Een leuke excursie vanuit Kampala is een bezoek aan het Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary, waar u primaten van dichtbij kunt bekijken en waar (baby)chimpansees worden opgevangen.