Entebbe

Voor veel mensen die Uganda en/of het Victoriameer willen verkennen, is Entebbe de aanvlieghaven. In de inheemse taal van Uganda betekent de naam ‘Entebbe’ zo veel als ‘zetel’. Men vermoedt dat dit vanouds de plaats was waar de koning van het Buganda volk recht sprak. In Entebbe zijn de National Zoo en de National Bortanical Gardens gevestigd.

Vroeger was Entebbe (met ongeveer 90.000 inwoners) de zetel van de regering, enkele ministeries zijn in Entebbe gebleven. In de buitenwijken liggen een Botanische Tuin en het Entebbe Wildlife Educational Centre, een dierentuin die met behulp van internationale fondsen is gemoderniseerd en waar veel vogels en chimpansees te zien zijn. Tegenwoordig is het een voorstad van Kampala. De stad ligt op een schiereiland in het Victoriameer. Het is nu de plaats waar de luchthaven van Kampala ligt - zo’n 35 km ten oosten van Kampala. De luchthaven is praktisch ín het Lake Victoria gebouwd. Van oudsher treft u rondom Entebbe - langs Lake Victoria - veel vissersdorpen aan.

Entebbe is vooral bekend geworden van de beroemde vliegtuigkaping in 1976 en de daaropvolgende (geslaagde) bevrijdingsactie van ’Sayeret Matkal’, een onderdeel van de Israëlische strijdkrachten.

Een belangrijke toeristenattractie bij Entebbe zijn de National Bortanical Gardens. U kunt deze bijvoorbeeld bezoeken op de dag van aankomst of vertrek, als u nog enkele uren over heeft voor of na uw vliegverbinding.