Informatie over de eilanden van de Seychellen

De eilandengroep van de Seychellen bestaat uit 115 kleine en grote eilanden met een gezamenlijke oppervlakte van 455 km². De eilanden liggen verspreid over honderdduizenden vierkante kilometers in het turkooizen zeewater van de Indische Oceaan op zo’n 1.600 km ten oosten van Mombasa in Kenia.

De natuurschatten van de Seychellen zijn keurig bewaard gebleven. Bijna de helft van het eiland is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. De granieteilanden rondom het hoofdeiland Mahé, de „Inner Islands“, en de koraaleilanden, de „Outer Islands“ die zich bijna tot de Oost-Afrikaanse kust uitstrekken, bevatten een unieke tropische flora en inheemse fauna.

De onderwaterwereld is werkelijk uniek te noemen met een bonte verzameling rifvissen, schaaldieren en zeeschildpadden die rondzwemmen in het heldere zeewater. In de diepere wateren leven roggen, grote baarzen en zelfs walvishaaien.

Het constante en aangename klimaat, de vriendelijke multiculturele bevolking, de imposante granietrotsen, een uitstekend hotelaanbod en de tropisch groene wouden maken de Seychellen tot een waar paradijs.

informatie over de eilanden - Seychellen

Eten en drinken

De door ons geselecteerde accommodaties hebben één of meer restaurants, waar men de Europese, Aziatische en lokale keuken serveert. Maar ook buiten de hotels vindt u op de Seychellen een keur aan Indiase, Chinese, Creoolse en Europese restaurants. Een maaltijd kost u in deze gelegenheden gemiddeld SCR 400, terwijl u in menig lokaal restaurant niet meer dan SCR 100-250 kwijt bent. De prijs van frisdank of een flesje bier varieert van SCR 20 tot SCR 30. Het kraanwater is in de regel drinkbaar.

Excursies

Wie voor een strandvakantie in de Seychellen heeft gekozen, kan voor vertrek of bij onze lokale agent diverse excursies boeken. Wij accepteren geen aansprakelijkheid voor deze excursies.

Feestdagen

Feestdagen die elk jaar op dezelfde datum plaatsvinden zijn:

  • Nieuwjaar: 1 en 2 januari
  • Dag van de Arbeid: 1 mei
  • Bevrijdingsdag: 5 juni
  • Nationale Dag: 18 juni
  • Onafhankelijkheidsdag: 29 juni
  • Maria Hemelvaart: 15 augustus
  • Allerheiligen: 1 november
  • Dag van de Onbevlekte Ontvangenis: 8 december
  • Kerstmis: 25 december

Daarnaast kennen de Seychellen wisselende feestdagen zoals Goede Vrijdag, Pasen, en Corpus Christi. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten.

Fooien

In de meeste restaurants wordt een bedrag voor servicekosten of bedieningsgeld in rekening gebracht. Indien dit niet het geval is, geeft u meestal een fooi ter hoogte van 5-10%. Bell-boys en kamermeisjes stellen een fooi op prijs. Voor de gidsen tijdens dagexcursies geldt een gemiddeld bedrag van SCR 30 per persoon per dag.

Geldzaken

De munteenheid van de Seychellen is de Seychellen Rupie (SCR). Ter indicatie 1 SCR = ca. 0,06 €. 1 € = ca. 16,60 SCR. Wij adviseren u geld te wisselen bij aankomst op de luchthaven. Traveller’s cheques kunt u in grotere hotels ook vaak omwisselen. Op veel plaatsen - en in alle banken - kunt u ook euro’s wisselen. Bijna alle hotels in ons programma hebben een wisselbalie (hun koersen zijn gewoonlijk echter onvoordelig). Uitsluitend op Mahé en op Praslin vindt u geldmachines waar u met uw pinpas contant geld kunt opnemen, mits voorzien van de juiste logo’s (cirrus en maestro).

Creditcard: Vrijwel alle hotels en de grotere winkels en restaurants accepteren de bekende internationale creditcards. U kunt met uw creditcard alleen in Mahé en Praslin contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de zogenaamde ATM (Automatic Teller Machine) automaten met het bijbehorende logo van uw creditkaart, alsmede bij banken. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort. Ook moet u er rekening mee houden dat banken voor het contant geld opnemen met een creditcard 3-5% commissie in rekening brengen. Zie voor meer details de websites: www.eurocard.nl en www.visa.nl.

Valutabepalingen: bezoekers aan de Seychellen dienen de rekeningen van hotels, pensions en andere vakantie- uitgaven zoals huurauto, boothuur, diensten van reisbureaus, transfers en restaurants in vreemde valuta (dollar of euro) te voldoen.

Gezondheid

In de steden is de medische verzorging gewaarborgd. De Seychellen zijn malariavrij. Een reisapotheek met insecten-middelen, verband en smeermiddelen wordt aangeraden. Raadpleeg uw huisarts voor exacte medische gegevens. Bijzondere inentingen zijn niet vereist, tenzij u reist via een land waar een gele koorts inenting is vereist, zoals Kenia.

Handling Fee

De lokale agent rekent een verplichte handling fee. Deze kosten omvatten: een meet & greet, ondersteuning bij het inchecken op de luchthaven en haven op Mahé, Praslin en La Digue, eventuele excursies en herbevestigen van vluchten. Kosten: € 25 per volwassene en € 12,50 per kind, onafhankelijk hoeveel eilanden geboekt worden.

Bij een annulering van reeds bevestigde boeking worden 50% van de handling fee berekend. Bij een boeking voor binnenlandse vluchten berekend de lokale agent € 10 reserveringskosten per persoon (ouder dan 2 jaar).

Kleding

De beste kleding om naar de Seychellen mee te nemen is een compacte garderobe met vooral gemakkelijk zittende en luchtige kleding. De hotels kennen geen officiële kledingvoorschriften, maar houdt u rekening met het feit dat in luxe hotels ’s avonds nette kleding is gewenst of zelfs vereist (’smart casual’). Bij het diner zijn meestal korte broeken en mouwloze shirts niet toegestaan. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een hemd of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken.

Lokale belastingen

Op het moment van het vervaardigen van deze informatie was in de Seychellen op alle producten BTW van toepassing. De meeste rekeningen die u zult betalen zijn al inclusief dit percentage. De vertrekbelastingen zijn in uw ticket reeds berekend.

Openingstijden

Banken:
08.30 – 14.00 uur maandag t/m vrijdag
08.30 – 11.00 uur zaterdag

Winkels:
08.30 – 17.00 uur maandag t/m vrijdag
08.30 – 12.00 uur zaterdag

Benzinestations:
06.30 – 22.00

Paspoort/visa

EU-staatsburgers hebben een paspoort nodig voor een bezoek aan de Seychellen dat nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is niet nodig. Bij aankomst ontvangt men een verblijfsvergunning voor een maand op vertoon van een geldig retourticket en voldoende financiële middelen.

Quarantaine en natuurbescherming

De regering en de bevolking van de Seychellen hechten grote waarde aan een verantwoord en milieubewust toerisme. Het eiland bezit een rijke inheemse flora en fauna. Zo herbergt het Aldabara atol de grootste kolonie reuzenschildpadden ter wereld. De Vallée de Mai op het eiland Praslin, waarvan de beroemde Coco de Mer onderdeel is, is een UNESCO World Heritage Site. Op de eilanden Mahé en Silhouette komt de endemische familie van Seychellen kikvorsen voor. De eilanden Aride, Cousin en Curieuse bieden onderdak aan vele zeldzame planten en dieren. Ook de geologische formaties, zoals de granietrotsen op de Inner Islands zijn uniek in de wereld. Draag daarom uw steentje bij om het unieke natuurlandschap op de Seychellen in stand te houden.

Stroomvoorziening

De netspanning is 240 volt. U heeft een verloopstekker nodig, omdat in de Seychellen gebruik wordt gemaakt van stopcontacten met drie pinnen (Britse stekker).

Talen

De officiële talen op de Seychellen zijn Engels en Frans. De voertaal is het Creools.

Transport en verkeer

Op de eilanden Mahé en Praslin is het openbaar vervoer goed geregeld. Per bus kan men de meeste plaatsen op beide eilanden op een goedkope manier bereiken. Op de Seychellen wordt links gereden. Op Mahé is het wegennet goed met deels steile en nauwe bergweggetjes. Op Praslin zijn maar een paar wegen en op La Dique is nauwelijks wegverkeer.

Hoewel het openbaar vervoer op Mahé goed en goedkoop is, kan het handig zijn om een auto te huren. Met name als u de afgelegen gebieden wilt bezoeken waar de bussen slechts een paar keer per dag komen. Dan loont het zich om met eigen huurauto het eiland te gaan verkennen.

Voor alle strandvakanties in de Seychellen adviseren wij u in Nederland een transfer te reserveren. Op de luchthaven in Mahé en bij de hotels zijn taxi’s beschikbaar. Het is aan te bevelen vooraf een prijs af te spreken.

Transfers

Op alle eilanden van de Seychellen kunnen we transfers voor u regelen van de luchthaven of ferryhaven naar uw accommodatie. De transfers per minibus op Mahé of Praslin kosten per enkele reis circa € 27,50 per volwassene en € 13,75 per kind. De transfers op La Digue kosten per enkele reis circa € 12 per volwassene en € 6 per kind (met uitzondering van de hotels: La Digue Island Lodge, Geregoires Apartments, L’Union en L’Orangeraie). Privé transfers zijn op aanvraag ook mogelijk.

Transferkosten op Mahé en Praslin

Voor een zorgeloos verblijf, raden wij aan om transfers en veerboten op de Seychellen op voorhand te boeken. Alle kosten zijn per persoon per enkele reis.
Transfers Mahe: Volw € 25 Kind € 13
Transfers Praslin: Volw € 25 Kind 13 €
Transfers La Digue: Volw € 15 Kind € 8

Tijdverschil

Het is in de Seychellen tijdens onze zomertijd 2 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 3 uur.

Veerdiensten tussen de eilanden

Er worden veerdiensten onderhouden tussen de eilanden Mahé en Praslin en tussen Praslin en La Digue. De ferry tussen Mahe en Praslin kost per enkele reiscirca € 45 per persoon (Kind € 23). De ferryoversteek tussen Praslin en La Digue kost per enkele reis circa € 23 per persoon (ouder dan 2 jaar).

Vliegverbindingen tussen de eilanden

Tussen de eilanden Mahé en Praslin onderhoudt Air Seychelles een shuttledienst met kleine propellervliegtuigen. Air Seychelles vliegt ook naar Bird Island, Denis Island, Desroches en Alphonse.