Binnenlandse vluchten in Tanzania

KLM vliegt vrijwel dagelijks non-stop van Amsterdam naar Dar es Salaam en Arusha. Vluchten via diverse andere Europese steden zijn ook mogelijk. Rechtstreekse vluchten naar Arusha worden in het toeristenseizoen verzorgd door chartermaatschappijen.

Binnenlandse vluchten tussen belangrijke steden en toeristencentra worden onderhouden door Air Tanzania en enkele chartermaatschappijen. We proberen binnenlandse vluchten altijd zo goed mogelijk te laten aansluiten op een internationale vlucht en het reisprogramma. Verbindingen per klein (sport)vliegtuig - bijvoorbeeld tussen parken en steden - worden geboekt door onze lokale agent.

Het is aan te bevelen om bij aankomst vanaf het vliegveld een taxi te nemen. Spreek met de chauffeur van tevoren een prijs af. De meeste hotels beschikken ook over hun eigen taxivoorzieningen (voor de rit terug naar de luchthaven).

De grootste luchthavens in Tanzania zijn:

  • Julius Nyerere International Airport (Dares Salaam)
  • Kilmanjaro International Airport (Arusha)
  • Zanzibar Airport (Stontown)
  • Dodoma Airport
  • Kigoma Airport

Binnenlandse vluchten in Tanzania

Julius Nyerere International Airport

Julius Nyerere International Airport (JNIA) is de luchthaven van Dar es Salaam, de grootste stad in Tanzania. De luchthaven is genoemd naar de eerste Tanzaniaanse president Mwalimu Julius K. Nyerere.

De Duitse overheid bouwde in 1918 de eerste luchthaven in Tanganyika, gelegen in Kurasini, in het District Temeke. Deze werd Mkeja Airport genoemd. Een andere luchthaven die als de Dar es Salaam Airport, Terminal I bekend stond, werd gebouwd in Ukonga. Daarom breidde de regering van Tanzania in 1979 de luchthaven uit met Terminal II. Het werd geopend door Julius Nyerere in oktober 1984. In oktober 2005 werd de Dar es Salaam International Airport (DIA) anders genoemd: Mwalimu Julius Kambarage Nyerere International Airport. Van 1980 tot 2004 gebruikten 9,5 miljoen passagiers de luchthaven; dat is gemiddeld 2.770 passagiers per dag. In 2004 gebruikten ruim een miljoen passagiers de luchthaven.

Op 1 november in 2006 besliste de regering van Tanzania de luchthaven nogmaals anders te noemen, het werd toen Julius Nyerere International Airport. In 2013 is het passagiers aantal gegroeid tot 2 miljoen passagiers, en werd begonnen met een verdere uitbreiding van de luchthaven. De Nederlandse bouwfirma BAM werkt momenteel aan een nieuwe terminal - Terminal 3. Als deze klaar is zal deze het internationale verkeer overnemen en gaat Terminal 2 louter het binnenlandse vliegverkeer afhandelen.

De luchthaven ligt 12 km (8 mijl) ten zuidwesten van Dar es Salaam.

Transport tussen de terminals

Er zijn geen shuttle-diensten, maar taxi’s zijn beschikbaar voor passagiers die tussen de twee terminals moeten reizen. Terminal 1 is voor de binnenlandse vluchten en chartervluchten, terwijl Terminal 2 voor internationale vluchten wordt gebruikt.

Routebeschrijving

De luchthaven kan vanuit Dar es Salaam bereikt worden via Nyerere Road, voorheen bekend als Pugu Road. Er wordt momenteel (2013) hard gewerkt aan uitbreiding van de wegen tussen luchthaven en de stad.

Parkeergelegenheid

Er is gratis parkeergelegenheid beschikbaar aan de voorkant van Terminal 1. Ook bij de drukkere Terminal 2 is parkeergelegenheid, maar deze is betaald.

Autoverhuur

Autoverhuur is beschikbaar op de luchthaven - er zijn desks van een aantal lokale en internationale verhuurders (Avis, EuropCar) in de aankomsthal van Terminal 2.

Openbaar Vervoer

De luchthave kan per stadsbus vanuit worden bereikt. Aangezien dit zeer lang duurt en oncomfortabel is raden we dit af. Veel hotels hebben een eigen shuttle-diensten voor hun gasten.

Taxi

Airport taxi’s zijn beschikbaar voor vervoer naar bestemmingen in en om de stad. Reizigers worden geadviseerd om een prijs te onderhandelen alvorens te vertrekken, aangezien de meeste taxi’s niet over een taximeter beschikken.

Informatie en helpdesks

Er is een informatiebalie in de aankomsthal van de Terminal 2 (tel: 2228 44.212) en een in Terminal 1 (tel: 2228 44095).

Luchthaven faciliteiten

  • Geld en communicatie: Er zijn banken, geldautomaten en een wisselkantoor op de luchthaven, evenals een postkantoor.
  • Eten en drinken: Er zijn drie restaurants op de luchthaven, een in de openbare ruimte, en twee in de vertrekhal.
  • Winkelen: Er zijn ingeklaard en duty-free winkels op de luchthaven, diverse cadeauwinkels en een apotheek.
  • Bagage: een verloren en gevonden balie bevindt zich in de aankomsthal. Porters zijn beschikbaar.

Voorzieningen voor mindervalide reizigers

Rolstoelen zijn beschikbaar op de luchthaven. Diensten voor reizigers met een handicap worden geleverd door de Ground Handling Company (tel: 2228 44611 / 9). Contacteer hen voor meer informatie.

Hotels

Er zijn geen hotels op de luchthaven, maar in Dar es Salaam liggen voldoende hotels.