Mpumalanga

Mpumalanga ligt aan de oostkust van Zuid-Afrika en de naam van deze provincie betekent dan ook de ‘plek waar de zon opkomt’. Het is de toegangspoort van het beroemde Kruger National Park dat vlak ten noorden ligt. Maar Mpumalanga heeft nog veel meer attracties. De natuur kent er verschillende schitterende gedaantes met bergen, watervallen, meren, thermische bronnen, graslanden, moerassen en er leven veel soorten flora en fauna.

In deze provincie beginnen de majestueuze Drakensbergen en ligt een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van het land: de Blyde River Canyon. In Mpumalanga liggen enkele leuke plaatsen zoals historische goudmijnstadjes als Pilgrim’s Rest, Sabie en Dullstroom. Dit laatste stadje heeft een Britse atmosfeer en is het centrum van de forelvisserij. Vissen is één van de activiteiten die je in deze provincie kunt doen.

Avontuurlijk

Hier heb je ook uitstekende mogelijkheden om te mountainbiken, bergbeklimmen, raften, bungee jumpen, ballonvaren en wandelen. In deze provincie vind je zeldzame exemplaren van de San-rotskunst en in het Botshabelo Historical Village kom je meer te weten over de cultuur van één van de Zuid-Afrikaanse stammen, de amaNdebele.

Klimaat

In de zomer kan het in het laagland meer dan 35ºC worden maar meestal schommelt de temperatuur rond de 24ºC. Er kunnen in die periode heftige plensbuien vallen. In de hooglanden kan het in de winter ligt vriezen maar in de lagere gedeeltes varieert de temperatuur van 10ºC tot 26ºC. Let op: in het laagland komt malaria voor.

Steden

De hoofdstad van de provincie is Nelspruit. Deze stad is voornamelijk een toegangspoort voor de bezienswaardigheden in Mpumalanga en nationale parken als Kruger National Park. In de Kaap Vallei ligt Barberton, een stadje dat beroemd is geworden door de enorme goudwinning tijdens de goudskoorts. In Barberton zijn een aantal gebouwen uit die tijd te bezichtigen en in de omgeving van Barberton vind je bergformaties die 4.200 miljoen jaar oud zijn.

Natuur

Mpumalanga is bij natuurliefhebbers door de oude rotsenformaties en diversiteit van het landschap een favoriete bestemming. Zo voert de Watervallenroute je langs de meeste schitterende watervallen van Zuid-Afrika en de Panoramaroute combineert de schoonheid van het landschap met activiteiten voor de echte waaghalsen.

Bezienswaardigheden

Nelspruit en Barberton zijn niet de enige steden die leuke en interessante bezienswaardigheden te beiden hebben. In de kleinere steden is vaak ook het een en andere te bekijken en echte aanraders zijn Pilgrim’s Rest en Sabi Sand Game Reserve. Pilgrim’s Rest is een ’levend’ museum waar je alles kan leren over de goudzoekers. Sabi Sand Game Reserve is een privé park waar je onder de beste begeleiding in contact staat met de natuur.