Watervallenroute

Mpumalanga ligt hoog en het regent er veel. Hierdoor en door erosie zijn er spectaculaire watervallen ontstaan; nergens in het zuidelijk Afrika bevinden zich zoveel watervallen! De Watervallenroute van ongeveer 100 km voert u langs een aantal schitterende watervallen in de oude goudmijnstreek tussen Sabie en Graskop. Omdat de route nogal glibberig kan zijn, is het erg aan te raden je aan de veiligheidsvoorschriften te houden.

U begint in Sabie in het noordoosten van Mpumalanga, waar u de R532 inslaat. U komt als eerste langs de Horseshoe Falls, die zijn naam dankt aan de vorm van een hoefijzer. Dan gaat u weer terug de Old Lydenburg Road op richting de Lone Creek Falls. Deze watervallen zijn een soort sproeiregen die van bijna 70 m naar beneden vallen op varens en een bos. Even verderop liggen de sierlijke Bridal Veil Falls, die u doen denken aan een bruidssluier.

Mac-Mac Falls

Terug op de Old Lydenburg Road gaat u naar het noorden naar de Mac-Mac Falls, die zijn vernoemd naar Schotse goudzoekers. Hier kunt u goed picknicken én zwemmen in de Mac-Mac Pools, die hier 3 km vandaan liggen. Hierna volgen de Maria Shires Falls, die middenin een bos liggen die vooral na een regenbui een enorm geraas veroorzaken.

Verder naar het noorden komt u langs Graskop en komt u langs de Lisbon Falls. Deze watervallen storten maar liefst 90 m naar beneden. Vlakbij liggen de absolute must see: Berlin Falls. Deze schitterende waterval stroomt door een natuurlijk gevormde sluis voordat het 80 m lager in een diepgroen meer belandt. De Watervallenroute ligt in het oosten van Mpumalanga nabij Sabie en Graskop.