Barberton

Deze rustige koloniale nederzetting ligt op zo’n veertig km van de grens met Swaziland. Barberton ligt in Kaap Vallei, waar je de bergformaties vindt die waarschijnlijk 4.200 miljoen jaar oud zijn. De Kaap Vallei stond bekend als de Vallei van de Doden vanwege het grote aantal doden dat bezweken is aan malaria. Barberton werd bekend door dat de eerste goudkoorts in het stadje heerste. In 1883 werd de eerst goudader ontdekt. Een jaar later was het weer raak en de stad groeide uit tot een wilde grensstad waar gegokt werd in whiskeybars en waar prostituees over de straten flaneerden. In de heuvels van Barberton loopt de Fortuna mijnroute die een goed beeld geeft van de barre omstandigheden waarin de goudzoekers moesten werken.

Tegenwoordig is er nog maar een goudmijn actief in het gebied, Sheba Reef. Naast goud werd er ook verdietsteen gevonden in de heuvels van Barberton. Deze grondstof is nergens anders ter wereld gevonden en wordt door medicijnmannen gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen.

In het stadje zijn een aantal aardige gebouwen te zien uit de tijd van de Gold Rush. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er ten noordoosten van Barberton een militair kamp gevestigd.

Een groot aantal beroemde Zuid-Afrikaanse eenheden verbleven in het kamp. Zij lieten badges en embleems achter om hun verblijf vast te leggen. Naast het kamp ligt een begraafplaats waar Britse mannen en vrouwen zijn begraven die tijdens de Zuid-Afrikaanse oorlog stierven. Het hele gebied wordt nu behouden als herdenkingstuin.