Blyde Rivier Canyon

De Blyde River Canyon is een spectaculaire kloof van maar liefst 30 km. Het is de op twee na grootste kloof van de hele wereld! Al eeuwenlang baant de snelstromende Blyde River zich door een gebied dat op 700 m hoogte ligt dat bestaat uit kleigrond en kwartsgesteente. Door erosie is er een indrukwekkend wirwar van kliffen, eilanden en rotsplateaus ontstaan die samen de Blyde River Canyon vormen. Hieruit zijn een aantal heel bijzondere vormen ontstaan zoals de Pinnacle. Dit is een gigantische stenen toren die zo uit de grond lijkt te komen. In de gelaagdheid van deze eigenaardige pilaar kun je zijn geschiedenis zien. Ooit lag zijn top onder zeeniveau. In de buurt liggen twee fantastische uitzichtpunten: Wonder View en God’s Window. Ondanks de vele toeristische stalletjes is het hier echt waanzinnig mooi. Bij God’s Window wordt u via een klein pad naar een punt geleid, waar u uitkijkt over de laagvlaktes, die wel 1000 m onder u liggen.

Three Rondavels

Andere bijzondere geologische vormen in de Blyde River Canyon Nature Reserve zijn de Three Rondavels. Deze drie ronde heuvels hebben veel gelijkenissen met de traditionele hutten van de Xhosa-stam. Ze zijn door de erosie van zacht gesteente onder een soort kap van harder gesteente. Het lijkt alsof de daken van de hutten zo boven de kloof uitsteken.

De indrukwekkende Bourke’s Luck Potholes zijn ontstaan door het samenkomen van de Blyde River (rivier van het geluk) en de Treur River (rivier van het verdriet). Het zijn bizarre cilindervormige gaten waaruit de eerste goudzoekers enorme hoeveelheden goud omhoog haalden. Bij het nabijgelegen Visitor’s Centre kunt u meer info over de Blyde River Canyon Nature Reserve krijgen. Hiervandaan vertrekken enkele korte, mooie wandelingen.

U kunt ook de schitterende Blyde River Canyon Hiking Trail van 60 km maken die ongeveer 5 dagen duurt. Deze voert u langs allerlei landschappelijke en geologische hoogtepunten van de Blyde River Canyon.

U kunt prima met de auto langs de kloof rijden. Een aanrader is de Panoramic Route. Maar heeft u de tijd, verken dit gebied dan zeker te voet! Niet alleen geniet u nog meer van de prachtige omgeving maar u heeft ook een grotere kans de verschillende dieren te spotten. Hier leven namelijk onder andere nijlpaarden, krokodillen, diverse vogel-, reptiel- en antilopensoorten én alle soorten apen die in Zuid-Afrika voorkomen.