Central Kalahari

Het Central Kalahari Game Reserve is het grootste natuurreservaat van Afrika. Oorspronkelijk was het gebied een reservaat voor de bosjesmannen (San) die hier al duizenden jaren wonen, maar tegenwoordig ligt de nadruk veel meer op het wildlife beheer. Het natuurreservaat bestaat voor een groot deel uit kale zoutpannen. Het enorme Central Kalahari Game Reserve wordt slechts door zeer weinig mensen bezocht. Ondanks de barre omstandigheden weten veel dieren hier toch te overleven, waaronder enkele bijzondere soorten.

Accommodaties in de Central Kalahari

Deception Valley Lodge | Impala Tours

Deception Valley Lodge (MC+)

Gelegen aan de noordwestelijke grens van het Central Kalahari NP. De lodge bestaat uit 9 uiterst ruime chalets en is zowel per auto als vliegtuig te bereiken. U kunt safari’s en wandelingen maken begeleid door San Bosjesmannen.

Kwando Tau Pan Camp | Impala Tours

Kwando Tau Pan Camp (MC+)

Kwando Tau Pan Camp heeft vanaf een zandduin in het NP een prachtig uitzicht op een drinkplaats. De iconische Kalahari-leeuwen met zwarte manen zijn vaak in dit eco-camp te zien. Op het sleepout deck kunt u onder de sterrenhemel slapen.

Dinaka | Impala Tours

Dinaka

Dinaka ligt in een privéconcessie, buiten de noordelijke grens van het Central Kalahari GR. 8 ruime safaritenten staan op houten platformen en hebben uitzicht op een drinkplaats. De lodge heeft een ´hide´, een verscholen plek om dieren goed te kunnen observeren.

Deception Valley

De bekendste en meest bezochte plek in het reservaat is Deception Valley, dat grote bekendheid verworven heeft om z’n bruine hyena populatie. Duizenden jaren terug kronkelden enkele rivieren door het droge reservaat. Eén van deze fossiele rivieren zocht zich ca. 16.000 jaar geleden een weg door de noordelijke Kalahari en sleet hierbij een vallei uit die tegenwoordig bekend staat onder de naam Deception Valley. Een variatie aan grassen, acacia’s, doornbossen en andere planten leven in deze droge omgeving. Tsamma meloenen en gemsbok komkommers zijn de grootste waterbron voor de dieren en de Bosjesmannen in het droge seizoen.

Deception Valley is het gebied waar Mark en Delia Owens ooit hun onderzoek naar de bruine hyena deden en waar het boek “Cry of the Kalahari” is geschreven. Het is een gebied met een hoge concentratie wilde dieren. Tijdens uw verblijf in het Central Kalahari Game Reserve kunt u in contact komen met de bosjesmannen. Het bijwonen van een traditionele jacht, of een trance-dance behoort tot de mogelijkheden. Deception Valley is per 4wd auto of per vliegtuig bereikbaar vanuit Maun.