Informatie over Botswana

Botswana is geen land om door onervaren chauffeurs op eigen houtje te verkennen. Dit vanwege de slechte staat van het wegennet, de hoge kostprijs van een huurwagen en de weinige overnachtingsmogelijkheden. Het best bezoekt u dit land via een georganiseerde reis, zoals een fly-in safari of een avontuurlijke kampeertocht. Op deze pagina vindt u meer informatie over Botswana.

Reisdocumenten

EU-ingezetenen hebben voor Botswana een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minstens zes maanden geldig is. Het paspoort moet over minimaal twee naast elkaar gelegen blanco pagina’s beschikken voor de entry/exit stempels. Bij een verblijf korter dan 90 dagen heeft u geen visum nodig. Douaniers kunnen u vragen om een retourticket, reisdocumenten voor een volgende bestemming en/of voldoende financiële middelen voor de duur van het verblijf te overleggen. Houdt u er rekening mee dat u geen eetbare producten mag invoeren in Botswana en dat foto- en videoapparatuur kan worden geregistreerd bij aankomst.

Geldzaken

De lokale munteenheid is de Pula, deze is verdeeld in 100 thebe (Pula betekent regen). Als u geld of travellercheques wilt wisselen in Botswana kunt u dit het beste doen in uw hotel. Het wisselen van geld bij banken is wel iets voordeliger maar omslachtiger en tijdrovend. Alleen bij banken in de steden Gaborone, Francistown en Maun vindt u geldmachines. U kunt in de meeste hotels en restaurants betalen met internationaal bekende creditcards zoals Visa, Mastercard, American Express en Diners Club. U kunt goed terecht met de US dollar, deze wordt overal erkend en is eventueel te wisselen bij banken of hotels. Er is in Botswana geen zwarte markt.

Fooien

Het is in Botswana gebruikelijk om fooi te geven voor service. In restaurants is dit meestal 10% en voor een kruier in een hotel ongeveer P4 per koffer. Schoonmakers en dienstmeisjes in hotels en lodges krijgen meestal P4 en P8 per dag.

Tijdens uw bezoek komt u waarschijnlijk in contact met gidsen, rangers en spoorzoekers (trackers) die voor hun inkomen voornamelijk afhankelijk zijn van fooien. Als richtlijn kunt u een bedrag tussen de P25 en P45 per persoon per dag aanhouden. Het geven van een fooi wordt alleen aanbevolen als u tevreden bent over de service en wordt aan uw eigen oordeel overgelaten.Informatie over Botswana

Veiligheid

Botswana zijn in het algemeen vriendelijk en voorkomend. Criminaliteit komt echter in elke stad voor. Neemt u op uw reis door Botswana voorzorgsmaatregelen die u elders ook zou nemen. Waardevolle spullen en geld kunt u beste achterlaten in de kluis van uw accommodatie of zeer onopvallend bij u dragen. Laat waardevolle spullen niet achter in uw auto. Wees extra waakzaam als u bij het vallen van de avond door de stad rijdt. Houd uw deuren op slot. Maakt u zoveel mogelijk gebruik van bewaakte parkeergelegenheden. Het is af te raden om ’s avonds en ’s nachts alleen over straat te lopen. Actuele veiligheidstips en reisadviezen vindt u op www.minbuza.nl.

Klimaat

Botswana kan het hele jaar bezocht worden. Een uitstekende reistijd is van eind april tot medio november. Van juni tot augustus (winter) is het ’s nachts zeer koud. Van december tot februari/maart (zomer) is het regenseizoen (buien in de namiddag – ‘green season’). De zomerregen zorgt voor spectaculaire vogelobservaties in Botswana. De Okavango Delta heeft het hoogste waterpeil van juni tot augustus. De dagtemperaturen variëren ´s winters tussen 24 en 27 graden overdag tot 6 graden ’s nachts. Safari’s vinden over het algemeen plaats in de vroege ochtend en in de late namiddag. Van september tot december is het heet en droog. Deze periode is bijzonder geschikt om het wild aan de drinkplaatsen te observeren.

Openingstijden

Op weekdagen zijn de meeste banken geopend van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 16.00 uur; en op zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur.
De postkantoren zijn op weekdagen open van 08.15 uur tot 12.45 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur; en op zaterdag van 08.30 uur tot 11.30 uur.
De meeste winkels zijn op weekdagen open van 08.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur. Veel winkels sluiten tussen 13.00 uur en 15.00 uur voor een lunchpauze.

Telefoon en internet

Er zijn moderne en efficiënte telefoonverbindingen in praktisch alle delen van het land. Direct telefoneren zowel binnen Botswana als ook naar het buitenland is bijna overal mogelijk. Om vanuit Botswana naar het buitenland te bellen moet eerst 00 worden getoetst, gevolgd door de code van het land dat u wilt bellen. Voor Nederland is dat 31 en voor België 32. Daarna toetst u het netnummer zonder de eerste 0 en dan het abonneenummer. OM vanuit Nederland naar Botswana te bellen toets u 00 267, gevolgd door het volledige lokale telefoonnummer. Netnummers zijn er niet in Botswana.

Een mobiel telefoonnetwerk bereikt alle belangrijke steden in het land. U heeft geen bereik in afgelegen gebieden, zoals natuurparken en wildreservaten. In grotere steden zijn internetcafé’s aanwezig. In sommige accommodaties kunt u gebruik maken van internet.

Elektriciteit

De voltage is 220/240 volt. Er worden stekkers gebruikt met 3 polen.

Eten en drinken

Maaltijden kunnen zonder problemen genuttigd worden. In Botswana wordt veelal vlees geserveerd. Enkele traditionele gerechten zijn sadza, maïspap waar groenten en vlees in verwerkt zijn en vetkoek, een soort oliebol.

Het water in de steden is drinkbaar. Op safari dient u mineraalwater of voorgekookt water te drinken. Frisdranken en mineraalwater zijn volop te verkrijgen. Botswana heeft ook een lokale biersoort bojalwa.

Malaria & aanbevolen vaccinaties

Alleen in de grote steden kunt u rekenen op een degelijke medische voorziening. Een reisapotheek met insectenspray, verband en pijnstillers dient u bij zich te hebben. Er is een zeer goede ‘flying doctor’ service. Er zijn geen verplichte inentingen, maar een inenting tegen DTP en Hepatitis A wordt aanbevolen. Malariapreparaten worden aanbevolen in het bijzonder van november tot april/mei. Raadpleeg uw huisarts of andere gespecialiseerde instanties.

Indien u geneesmiddelen gebruikt, adviseren wij u voldoende voorraad in uw handbagage mee te nemen. Een Engelstalig recept kan ter plekke van pas komen.

Botswana behoort tot de Afrikaanse landen die het ergst getroffen zijn door HIV/AIDS. De toenemende alcoholconsumptie wordt als een van de oorzaken gezien voor de vele besmettingen. Er wordt gesteld dat onder invloed van alcohol zijn, ervoor zorgt dat een persoon zijn vermogen verliest om zelfcontrole te behouden en de juiste keuzes te maken, en het vooral de kansen op veilige seks verlaagt. Alcohol wordt ook gezien als een van de grootste boosdoeners voor het niet innemen van voorgeschreven medicijnen bij besmette mensen. Vandaar dat de regering een avondklok heeft ingesteld voor bars, nachtclubs en winkels die alcohol verkopen.

Aanbevolen kleding

Het hele jaar door kan overdag luchtige katoenen kleding gedragen worden. Voor de avond wordt warme kleding aanbevolen, zeker in de winter (warme trui, fleecejack o.i.d.). Voor de safaris raden wij kleding aan in gedekte kleuren (b.v. kaki, groen, bruin), dus geen felle kleuren. Het is verboden om legerkleding te dragen. Tijdens safari’s kunt u het beste stevige wandelschoenen dragen. Wij raden ook aan om voldoende bescherming tegen de zon mee te nemen, zoals een hoed, zonnebril met UV filter en zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Fotograferen

Vooral in de zuidelijke landen geldt dat u het beste ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat kunt fotograferen. Fotografeer nooit mensen zonder hun toestemming te vragen. Houdt er rekening mee dat batterijen en geheugenkaarten voor uw camera terplaatse in Botswana maar beperkt beschikbaar zijn.

Taal

De officiële taal in Botswana is Engels. Andere voertalen zijn Setswana en Tswana.

Tijdsverschil

In de winter (Europese zomer) bedraagt het tijdverschil 1 uur en in de zomer is er geen tijdverschil.

Bagage op binnenlandse vluchten

Bij alle vliegsafari’s en vluchten met propellervliegtuigjes is maximaal 20 kg (inclusief handbagage en fototas) per persoon toegestaan. Uitsluitend lichte reistassen worden in deze kleine vliegtuigjes toegelaten (geen grote harde koffers).

Wilt u op vakantie naar Botswana of wilt u meer informatie over Botswana reizen? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan.