Maun

Maun - de toerismehoofdstad van Botswana - is met 30.000 inwoners slechts de derde stad van Botswana. Het is echter de stad waar de meeste reizigers in Botswana hun reis aanvangen of beëindigen, omdat het aan de rand van de Okavango Delta ligt.

Maun bestaat uit een mengeling van moderne gebouwen - waaronder een ziekenhuis, enkele winkelcentra en hotels - en inheemse hutten. Aan de noordzijde van het plaatsje ligt de kleine maar drukke luchthaven, waarvandaan tal van vliegtuigjes gasten naar de lodges in de Okavango Delta brengen. Er is een klein museum ingericht dat aandacht besteed aan de cultuur en geschiedenis van de streek. Ondanks de "boomtown" atmosfeer heeft het plaatsje ook nog wat van zijn landelijke uitstraling behouden. De lokale stammenbevolking brengt nog altijd hun vee naar Maun om het te verkopen en met enig geluk zijn er antilopen te zien.

De naam Maun is afgeleid van het San-woord "maung", dat "de plaats van kort riet" betekent. Sinds de stichting van Maun in 1915 als hoofdstad van de Batawana-stam, heeft het een reputatie als "Wild West"-stad gehad. Met de aanleg van de verharde weg naar Francistown midden jaren ’90 is het toerisme hier in een stroomversnelling geraakt. Oorspronkelijk waren er alleen enkele lodges op Chief’s Island in de Okavango Delta, maar de laatste 15 jaar zijn een groot aantal lodges bijgebouwd. Er is een verharde weg die Maun verbindt met Nata, Francistown en Gaborone. Er is een goede gravelweg naar Ghanzi. De zandweg binnendoor langs Savute naar Kasane is alleen in het droge seizoen per 4wd terreinauto toegankelijk.

Het is niet moeilijk om in Maun de weg te vinden. De masten van het vliegveld zijn vaak een goed oriëntatiepunt. De luchthaven ligt namelijk in het centrum van het stadje. De economische activiteit van het stadje is vooral in de straten rondom het vliegveld gecentreerd en bestaan uit kleine winkelcentra met ondermeer souvenirwinkeltjes, restaurants en kantoren van de safaribedrijven.De lodges en campings in Maun liggen voornamelijk buiten het stadje aan de rivier richting Moremi of ten zuiden van de stad. De rivier die langs Maun stroomt is de Thamalekane rivier, afkomstig vanuit de Okavango Delta en het opvangbekken van het overtollige water in de Delta. De laatste jaren is het water vaak niet veel verder gegaan dan rond Maun, maar na de regens in het seizoen 2008/2009 kon het water zich weer ver van Maun verwijderen, zelfs tot aan de Boteti Rivier in Makgadikgadi National Park.

Accommodaties in Maun

Thamalakane River Lodge | Impala Tours

Thamalakane River Lodge (MC)

Gelegen aan de oevers van de Thamalakane rivier, op slechts 19 km van Maun, en op weg naar het beroemde Moremi Game Reserve. River Lodge heeft 18 stenen chalets die onder grote bomen liggen en uitzicht hebben op de rivier.

Royal Tree Lodge | Impala Tours

Royal Tree Lodge (MC)

Een viersterren privé-wildreservaat op 20min van Maun. Gelegen aan de oevers van de Thamalakan rivier, vindt u hier goed ingerichte, ruime tenten en romantische bruidssuites met rieten dak. De beste verblijfsaccommodatie in Maun.

Locale vluchten

De meeste vluchten vanaf Maun worden uitgevoerd door lichtgewicht vliegtuigjes, die bezoekers naar de safarilodges in de Okavango Delta brengen. Al deze luchtvaartmaatschappijen hebben kantoren op de 1e verdieping van de vliegveld-terminal of aan de overkant van het straatje voor het gebouw, naast de souvenirwinkel. Buiten het terrein van de luchthaven ligt een winkelcentrum waar ondermeer enkele winkeltjes en een restaurant zijn gevestigd. Hier kunt u rustig naartoe lopen in geval uw vlucht vertraging heeft. Het komt regelmatig voor dat de vluchten niet op tijd vertrekken. Dat geldt zowel voor de lijndienstvluchten als chartervluchten.

Houdt u er rekening mee dat uw bagage niet meer dan 15 tot 20 kilo mag wegen als u per cessna vliegt en normaliter alleen in zachte tassen verpakt mag worden. De vliegtuigjes hebben geen ruimte voor bijv. (grote) samsonite-koffers. Als u meer bagage meeneemt dan door uw chartermaatschappij wordt toegestaan, kan dit worden nagebracht tegen meerkosten.

Selfdrive naar de parken

Naar het Moremi Game Reserve, het nationale deel van de Okavango Delta, loopt een goede weg die inmiddels zelfs voor een groot deel is verhard. Binnen Moremi heeft u echter beslist een 4x4 voertuig nodig.

Voor de reizigers die per 4WD voertuig door de parken van Botswana reizen, is Maun ook een bijna onvermijdelijke stop. Allereerst is in Maun een kantoor van het Widllife Office gevestigd waar u uw entreegelden kunt betalen alvorens naar een nationaal park als Moremi, Makgadikgadi of Kalahari af te reizen. Bij de parken zelf is het niet meer mogelijk om te betalen. De afstand naar de South Gate van het Moremi Game Reserve bedraagt 92 km.

Daarnaast heeft Maun alle voorraden die nodig zijn voor een verblijf in de bush. Van tenten tot jerrycans, zaklampen, muskietennetten en campingtafels. Kalahari Kanvas tegenover het vliegveld verkoopt alle soorten campingequipment. Natuurlijk is een aantal grote supermarkten vertegenwoordigd evenals benzinestations. Zorg ervoor dat u alle voorraden hier aanschaft, want in de parken zelf is - behalve af en toe water - helemaal niets verkrijgbaar.

Geldautomaten

De geldautomaten in Maun accepteren Visa kaarten, maar geen Mastercard.