Kalahari regio in Botswana

Geologen hebben vastgesteld dat de Kalahari een van de alleroudste stukken van de vaste aardkorst is, met een leeftijd van ongeveer 3,5 miljard jaar (3.500.000.000 jaar). De Kalahari is rijk aan minerale delfstoffen zoals kolen, koper, nikkel en ook diamant. Het zand is er roodbruin en er zijn geen permanente rivieren of meren. In een aantal gebieden van de noordelijke Kalahari en de Okavango Delta, vormen reusachtige Inselbergen een soort eilanden; deze oeroude granietklompen van enkele honderden meters groot zijn beter bestand tegen erosie dan de zachte zandige woestijngrond. Verspreid over de oppervlakte liggen zoutpannen, die tot de allervlakste bodemformaties behoren. EcologieDe plantenwereld in de Kalahari gaat in het noorden over in hoge savanne-bossen, in het drogere zuiden in struikgewas en steppen. In het westen van Namibië maakt de Kalahari plaats voor de echte zanderige Namib-woestijn. In het noorden groeien grote Afrikaanse baobabs, vijg- en moerbeibomen en de Afrikaanse ebbenboom. De bodem is grotendeels met gras bedekt. Hoe droger het land wordt, des te lager blijven de bomen. Grassen bedekken de bodem dan niet meer regelmatig, maar groeien in pollen. Toch kent veruit het grootste deel van de woestijn begroeiing. In de heetste landstreken kunnen alleen planten met hele diepe, knolvormig wortels of dikke stammen overleven. In Namibië en Zuid-Afrika, waar Afrikaans wordt gesproken, worden de gebieden met slechts gras en lagere begroeiing aangeduid met veld en de dichter begroeide gebieden met bush. In de woestijn groeien her en der palmen; daar hebben planteneters samen met hun mest zaden gedeponeerd. Tijdens de regentijd krijgen planten met bloemen de kans om te kunnen bloeien.

De regenval in de regentijd (varieert per regio, maar ruwweg van november tot maart) geeft de Kalahari jaarlijks een compleet ander aanzien en beïnvloedt natuurlijk ook de dierenwereld. Water stort zich van het hoogland van Angola het dal in, de Okavango rivier in het noorden zwelt op en het water vormt uiteindelijk een drassige delta, een netwerk van vlakke meertjes en lagunes. Al snel is er vis in overvloed en talrijke vogels vliegen aan om voedsel te zoeken en te nestelen. De veranderingen in de woestijn zorgen voor geweldige migraties van grote groepen buffels, olifanten, springbokken, gnoes en zebra’s; de dieren leggen in de loop van het jaar enorme afstanden af op zoek naar voedsel en water. In het vochtige jaargetijde trekken ze naar het zuiden, om de overstromingen uit de weg te gaan. In de droge tijd trekken ze weer naar het noorden op zoek naar het laatste beetje drinkbaar water.

Oriëntatie

Ten zuiden van de Highway - in het grensgebied met Zuid-Afrika en Namibië - ligt het Kgalagadi Transfrontier National Park. Het grootste deel van het park ligt in Zuid-Afrika, maar ook het Botswaanse deel (de Mabuasehube Sector) is vanwege de grote kuddes gemsbokken, springbokken, elanden en wildebeest zeker een bezoek waard. Daarnaast is het territorium voor veel andere wilde dieren, zoals leeuwen, luipaarden, cheetah’s, hyena’s, jakhalzen en wilde honden. Het is de enige plek in de Kalahari waar u "wandelende" zandduinen kunt zien.

Aan de noordzijde van de Highway ligt het Central Kalahari Game Reserve, het grootste natuurreservaat van Afrika. Oorspronkelijk was het gebied een reservaat voor de bosjesmannen (San), maar tegenwoordig ligt de nadruk veel meer op het wildlife beheer. Het natuurreservaat bestaat voor een groot deel uit kale zoutpannen. De bekendste en meest bezochte plek in het reservaat is Deception Valley, dat grote bekendheid verworven heeft om z’n bruine hyena populatie. Deception Valley is bereikbaar vanuit Maun. Aan de zuidkant van het Central Kalahari Game Reserve ligt het veel kleinere Khutse Game Reserve - dat goed te bereiken is vanuit Gaborone. Ook in het Khutse Game Reserve vindt u zoutpannen, maar de wilddichtheid is hier beduidend minder dan die van Deception Valley.

Langs de Central Kalahari Highway ligt het plaatsje Kang, een steeds populairdere stop voor reizigers op weg van Gaborone naar Ghanzi of Namibië sinds de recente opening van enkele hotels. Kang is een echt woestijngehucht - dat in de "middle of nowhere" ligt. Oorspronkelijk was het een kleine settlement van bosjesmannen, maar ondertussen is er een tankstation, winkel en enkele hotels.

Ghanzi - de hoofstad van de bosjesmannen - is de grootste plaats van het gebied. De plaats ligt op de rand van een kalkplateau - het dankt z’n bestaansrecht aan enkele waterbronnen. 19km ten noorden van Ghanzi - op weg naar Maun - ligt D’kar. Bij dit kleine dorpje hebben de bosjesmannen een kunstgallerie, cultural centre en museum gesticht die u kunt bezoeken. Het is dé plek om kennis te maken met de cultuur van deze moeilijk toegankelijke bevolkingsgroep en gebruiksvoorwerpen en kunst van de bosjesmannen te zien. Op de Dqae Qare Game Farm - iets buiten D’kar - kunt u deelnemen aan een jacht volgens de traditionele methode van de bosjesmannen.