Okavango Panhandle

Het uiterste noordelijk deel van de Okavango Delta, waar de Okavango rivier de Delta instroomt, wordt de ‘Okavanga Panhandle’ genoemd. Het is een vallei van ongeveer 15km breed en 100km lang die zich uitstrekt tot aan de Popa Falls aan de grens met Namibië (Caprivi strook). Het water heeft zich door de vrij vlakke vallei verspreidt, waardoor bij de oevers tal van eilandjes, lagunes en rietvelden zijn ontstaan.

Langs de oevers liggen tal van dorpjes die leven van landbouw en visserij. De beboste rivieroevers grenzen meteen aan de droge bossen van de Kalahari. Dit deel van de Okavango Delta heeft permanente waterwegen waardoor hier uitstekend mokoro- en boottochten gemaakt kunnen worden. Het gebied is vanwege de vele wat diepere waterwegen minder bevolkt met wilde dieren, maar nijlpaarden, krokodillen, antilopen en vogels komen er veel voor. Ook is het gebied erg in trek bij sportvissers.

Sinds de aanleg van de verharde weg langs de Okavango Delta (van Maun naar Shakawe), zijn er langs de oevers van de Okavango rivier een aantal lodges gebouwd die makkelijk bereikbaar zijn. Deze lodges zijn veel betaalbaarder dan die in het Moremi Game Reserve of de Inner Delta. De Okavango Panhandle kan gemakkelijk worden bereikt over land vanaf Maun (bijv. naar Sepupa 300km / 4 uur rijden). Er liggen 4 wat grotere dorpen in het gebied: Gumare, Etsha 6, Sepupa en Shakawe. Veel inwoners van deze dorpen zijn voormalige vluchtelingen uit Angola en Namibië, die zich ingeburgerd zijn geraakt en het gebied prefereren boven hun geboortestreek.